O ΟΔΔΗΧ προχωρά στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%.
Την έκδοση έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley. Η ζήτηση χαρακτηρίζεται ισχυρή από τα πρώτα κιόλας λεπτά διαπραγμάτευσης.
Αυτή είναι η πέμπτη κατά σειρά και μάλιστα διπλή «έξοδος» στις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο μέσα στο 2021.
Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, ουσιαστικά έχοντας φτάσει στο όριο δανεισμού που έχει τεθεί, ωστόσο μια σειρά από δεδομένα οδηγούν σε αναθεώρηση της απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων, (σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στις αρχές Ιουνίου ο Οργανσιμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ).
* Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
* Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
* Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
* Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτήν τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται μεταξύ 35 και 37 δισ ευρώ, ενώ μέσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η ΕΚΤ μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου ονομαστικής αξίας 29,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα δεν έχει «βρει» ομόλογα προς αγορά κάτι που όπως φαίνεται η κυβέρνηση σπεύδει να «διορθώσει».
Είναι προφανές ότι κίνηση αυτή του ΟΔΔΗΧ βασίζεται στην εξής εκτίμηση:
- Καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους. Μάλιστα στις εκδόσεις των 5 και 30 ετών δεν υπάρχει ανάλογη προσφορά και η αγορά ζητεί να δοθεί η δυνατότητα αύξηση της σχετικής ρευστότητας, ώστε παράλληλα να υπάρχει και μια πιο καλή αποτύπωση της καμπύλης χρέους.
- Την επόμενη εβδομάδα θα αναζητήσει η Κομισιόν περί τα 20 δισ ευρώ για τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία με τα μεγάλα δανειακά προγράμματα. Κάτι που ουσιαστικά θα πιέσει την αγορά σε επίπεδο προσφοράς τίτλων.
- Υπάρχουν συνεχείς ανάγκες για την κάλυψη αναγκών τόσο από τις φυσικές καταστροφές όσο και για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού. Να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας το κόστος των μέτρων στήριξης υπερβαίνει τα 40 δισεκ. ευρώ ενώ αναμένεται και στη ΔΕΘ να ανακοινωθεί και νέο πακέτο για φέτος, με αιχμή κλάδους που έχουν πρόβλημα.
- Η ομπρέλα της ΕΚΤ μέσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP έχει οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια των ομολόγων, έστω κι αν τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την επενδυτική βαθμίδα- Χτες μάλιστα το 5ετές έφτασε στο -0,05%, παρά τους φόβους που γεννά ο πληθωρισμός.
Να σημειωθεί,πάντως, ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων τους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr