Το επιτόκιο του 5ετούς κλείδωσε τελικά στο 0,020%, ενώ του 30ετούς στο 1,675%.
Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,9 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 1 δισ. ευρώ από το 30ετές και 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο.
Από την ανθρωπογεωγραφία της έκδοσης προκύπτει πως για το 5ετές το 82% των επενδυτών ήταν από το εξωτερικό και το 18% από την Ελλάδα.
Θεσμικοί επενδυτές σε ποσοστό 81%.
Για το 30ετές, οι επενδυτές προέρχονταν από το εξωτερικό κατά 85% από το εξωτερικό και 15% από την Ελλάδα. Θεσμικοί επενδυτές σε ποσοστό 88%.
Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση των ομολόγων ανέλαβαν οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.
Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος. Έχουν προκύψει βέβαια ανάγκες ιδιαίτερα με τις φωτιές κι αφού το επέτρεψαν οι συνθήκες ο ΟΔΔΗΧ πήρε την απόφαση να κινηθεί και πάλι, ποντάροντας στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την έκδοση δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας πως από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr