Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο τραπεζίτης διαβεβαίωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (PEPP) θα επανα-επενδύονται τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023.
«Έτσι θα υπάρχει μεγάλη παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του PEPP» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP, παρά το γεγονός ότι τα κρατικά ομόλογα δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα -μία παράμετρος που συνιστά αναγκαία συνθήκη για την υπαγωγή της χώρας στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως APP.
Το έκτακτο πρόγραμμα, που τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2020 για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα διαρκέσει έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022 (χωρίς να αποκλείεται το σενάριο παράτασης).
Όταν λήξει το PEPP, ωστόσο, όπως είναι εύλογο, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, εκτός αν η χώρα έχει καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους βασικούς οίκους αξιολόγησης (αναμένεται στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023).
Παρά ταύτα, βάσει των δηλώσεων του Λέιν, η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στη χώρα, καθώς θα επανα-επενδύει τα ελληνικά ομόλογα για αρκετούς μήνες μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμαίνεται κάτω του 0,6%, ενώ τα spreads (η απόκλιση της απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου) βρίσκονται στις 104 μονάδες βάσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr