Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποίησε πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή και έχει ενημερώσει μέσω του Taxisnet και μέσω mail όσους απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής, οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή της ένστασης θα πρέπει να αναγράψουν πληροφορίες, όπως σε ποιο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έκαναν αίτηση, γιατί θεωρούν πως απορρίφθηκε εσφαλμένα η αίτησή τους και να τεκμηριώσουν με δικαιολογητικά την λάθος απόρριψη της Διοίκησης.
Η διαδικασία
Πιο αναλυτικά, στην ένσταση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα για το ποιες από τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε, καθώς και για τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση.
Παράλληλα, θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Ακολούθως, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων, αυτές θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.
Οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν τα κρατικά δάνεια, επιστρέφοντας μόνο το 50% του ποσού που θα λάβουν σε 60 δόσεις.
Τα βήματα
Για να υποβάλουν την ένστασή τους στο myBusinessSupport οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
- Επιλέγετε την πλατφόρμα MyBusinessSupport και εισέρχεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς του Taxisnet.
- Κάντε κλικ στις εφαρμογές και στη συνέχεια στα Αιτήματα Επανένταξης όπου εμφανίζονται τα στοιχεία του μητρώου (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ).
- Κάντε κλικ στην υποβολή και στη συνέχεια επιλέξτε για ποιο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θέλετε να υποβάλετε αίτημα επανένταξης.
- Αναφέρετε τον λόγο που υποβάλλετε αίτημα επανεξέτασης και επανένταξης στον συγκεκριμένο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Υποβάλετε συνημμένα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων.
Οι επιλογές
Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:
- Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
- Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.
- Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» που θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις. Με την επιταγή θα μπορούν αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Η κατανομή
Η κατανομή των ποσών από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής διαμορφώνεται ως εξής:
- Στον πρώτο κύκλο ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601,8 εκατ. ευρώ.
- Στον δεύτερο κύκλο πρόσβαση στα φθηνά δάνεια απέκτησαν 89.732 επιχειρήσεις λαμβάνοντας συνολικά 1,26 δισ. ευρώ.
- Στον τρίτο κύκλο 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ.
- Στον τέταρτο κύκλο που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά κουρεύτηκε το 50% της ενίσχυσης ενώ υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.
- Στον πέμπτο κύκλο δόθηκε ρευστότητα 1,225 δισ. ευρώ σε 359.691 επιχειρήσεις.
- Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσό 500 εκατ. ευρώ.
- Στον έβδομο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη 726 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.
Τα δικαιολογητικά
Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο οι δικαιούχοι όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που ζητούνται από την εφορία.
Η παράταση δόθηκε ώστε να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία Πρωτοδικεία.
Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του προσωρινού πλαισίου και όχι βάσει του πλαισίου de minimis.
Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.
Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr