Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν ανέβει σε υψηλά διετίας, ενώ δε λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πέρυσι την άνοιξη λόγω των ειδικών συνθηκών οι τιμές είχαν «κατρακυλήσει» στα 20 δολάρια για να ισορροπήσουν το καλοκαίρι του 2020 στα 40 δολάρια. Σήμερα οι τιμές είναι στην περιοχή των 73 δολαρίων.
Επίσης καταγράφεται, μεταξύ άλλων, μεγάλη αύξηση και σε άλλες βασικές πρώτες ύλες, όπως στο αλουμίνιο και στην αλουμίνα. Όπως είπε μάλιστα πριν λίγες μέρες στη Γ.Σ της Mytilineos ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, προβλέπεται οι αγορές πρώτων υλών να πάρουν χαρακτήρα έντονα ανοδικό (bull commodities markets).
Κύριος λόγος, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, το ότι η Κίνα, ο μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, σταθεροποιεί την αγορά της χωρίς νέα εργοστάσια καθ’ αύξηση παραγωγής μπαίνοντας σε μια λογική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, τα κόστη των μεταφορών έχουν «εκτιναχθεί». Είναι χαρακτηριστικό ότι, μιλώντας πριν λίγες μέρες στη Γ.Σ της εταιρείας Jumbo, ο επικεφαλής της κ. Απόστολος Βακάκης, με αιχμή τα κόστη μεταφορών και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, σημείωσε ότι «οι τιμές θα σταθεροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα των σημερινών».
Έκανε λόγο, δε, για διατάραξη της τροφοδοτικής αλυσίδας «η οποία είναι σε διάλυση με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρότατες παρενέργειες», όπως είπε.
Τόνισε πως το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Ασία έχει δεκαπλασιαστεί και αυτό είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από την κοινή λογική, ενώ σημείωσε πως έχει έρθει η ώρα των ηγεσιών των μεγάλων χωρών να τοποθετηθούν σε αυτά τα θέματα, πέραν των ευχών, με συγκεκριμένες θέσεις - παρεμβάσεις και να δουν τι είναι αυτό που συντηρεί αυτή την αρρυθμία σε τέτοιο μεγάλο βαθμό.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως το καταναλωτής μπαίνει στην εξίσωση ταλαιπωρημένος και σύντομα θα αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις, ενώ έφερε ως παράδειγμα μια καρέκλα, η οποία πωλούνταν στην αγορά προς 39,99 ευρώ και σήμερα πωλείται 150 ευρώ. «Η τιμή για ένα λούτρινο αρκουδάκι έχει τετραπλασιαστεί από 50 ευρώ στα 200 ευρώ, η τιμή στο σίδηρο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές έχει αυξηθεί κατά 60% ενώ οι τιμές των ραφιών που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα έχουν διπλασιαστεί», ανέφερε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ωστόσο εξακολουθούν να πιστεύουν και να επιμένουν ότι οι ανατιμητικές τάσεις -που σπρώχνουν τον πληθωρισμό- είναι συγκυριακές και προσωρινές.
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο δεν ανησυχούν για τον πληθωρισμό και άλλες πιθανές ανατιμήσεις. Θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα γύρω στο 1-1,5%, κάτι που κρίνεται και ως θετικό μετά από μια μακρά περίοδο υποπληθωρισμού. Άλλωστε, όπως τονίζουν, το ότι το χρέος αποτιμάται σε τρέχουσες τιμές, κάνει τη χώρα να θέλει και έναν κάποιας μορφής πληθωρισμό. Σημειώνουν δε ότι, ειδικά λόγω της «προσεκτικής» πολιτικής της ΕΕ και της ΕΚΤ και τις μόνιμες αγωνίες των Γερμανών για τα πληθωριστικά φαινόμενα, δε θα υπάρξουν ανάλογα θέματα με αυτά που ίσως φοβούνται στις ΗΠΑ, όπου βέβαια οι «ενέσεις» ρευστότητας στην οικονομία είναι πολλαπλάσιες και η πιθανή άνοδος του πληθωρισμού, με πιο δυναμικό τρόπο, μεγαλύτερη. Πάντως κάθε 10 δολάρια που ανεβαίνει το πετρέλαιο, με βάση πάγιο κανόνα ένα 0,2%, το ΑΕΠ μπορεί να «κοπεί».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr