Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων αλλά και η προώθηση των υπαρχόντων στους εμβολιασμούς των μικρών νησιών έχει επιφέρει συνεχείς αναβολές στο πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρείας Johnson & Johnson έχει πει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει παραδώσει στην Ελλάδα συνολικά 1,3 εκατ. δόσεις. Τον Απρίλιο παραδόθηκαν 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την εταιρεία Johnson & Johnson αυτό το μήνα αναμέναμε 220.000 δόσεις.
Τελικά, όμως, θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις για τις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.
Στο μεταξύ, εχθές, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της Covid 19 στη χώρα μας ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους 4,6 εκατ. εμβολιασμούς συνολικά, ενώ, προανήγγειλε το άνοιγμα επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά, ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στο νησιωτικό πληθυσμό.
Σημείωσε ότι «με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η Επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία" να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό τον λόγο, ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας».
«Θέλω εδώ ως υπουργός Υγείας να επαναλάβω τα λόγια του Πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Γιατί είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το «όπλο» των εμβολιασμών, έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί», συνέχισε.
Πάντως, εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλίστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, έχει τονίσει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών για το COVID-19 μαζί με τους άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής.
Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα τόσο η ΕΕΕ όσο και ο πρόεδρός της, οι ναυτικοί μας, οι ήρωες της θάλασσας, παραμένουν πιστοί στο καθήκον τους να παρέχουν στους πολίτες του κόσμου βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Και το καθήκον αυτό εκπληρώνεται με επαγγελματισμό, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και με προσωπικές θυσίες, προσθέτει η ΕΕΕ υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει, έστω και με καθυστέρηση, τον απαραίτητο ρόλο τους και να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες τους
Εν τω μεταξύ, εχθές καμπανάκι για τους εμβολιασμούς έκρουσε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία της πανδημίας στο πλευρό του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Ο κ. Ρέτσος επισήμανε πως συνέπεια των χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού στα νησιά θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική σεζόν, για την οποία είπε πως ακόμα είναι πολύ επισφαλές να γίνουν εκτιμήσεις για το τι επιδόσεις μπορεί να "χτυπήσει".
Ερωτηθείς για χαμηλή συμμετοχή στους εμβολιασμούς σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως πχ. η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Λέσβος, ο κ. Ρέτσος ανέφερε με νόημα ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές πρέπει να μπούμε στο «πράσινο χρώμα» του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) κι αυτό μπορεί να γίνει, σαφώς, μόνο με την πτώση των κρουσμάτων.
Πάντως, με δεδομένο ότι περίπου 700.000 εργαζόμενοι ήταν εμπλεκόμενοι στον τουρισμό το 2019, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς το μέγεθος της πρόκλησης για την ασφαλή εκκίνηση του τουρισμού. Βέβαια, για πρακτικούς λόγους, (διασπορά προορισμών, μετακίνηση εργαζομένων στα νησιά κτλ), όπως και στην περίπτωση των ναυτικών, της ακτοπλοΐας και των κρουαζιεροπλοίων μονοδοσικό εμβόλιο μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις, ωστόσο, όλοι είναι σε αναμονή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr