Το πρακτορείο, που είχε επισημάνει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ότι η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη - μέλη της ΕΕ, που έστειλαν ένα αναλυτικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να αντλήσει τα 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνει ότι με την έκδοση του ομολόγου, που θα «τρέξουν» οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και η Εθνική Τράπεζα, η χώρα μας ακολουθεί το παράδειγμα κι άλλων κρατών της περιοχής, που εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος δανεισμού για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους μετά το πλήγμα από την πανδημία.
«Η έκδοση του ομολόγου είναι μια ένδειξη του πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία. Στην κορύφωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012 το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα είχε εκτοξευτεί πάνω από 44% με την χώρα αποκλεισμένη από τις διεθνής αγορές. Τώρα τα επιτόκια κυμαίνονται κάτω του 1% δίνοντας στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αξιοποιήσει ομόλογα μακράς ωρίμανσης και να ολοκληρώσει την καμπύλη απόδοσης (…) Η Ελλάδα διαθέτει ένα “μαξιλάρι” μετρητών 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι δεν επείγεται να αντλήσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα ταμεία της καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου. Ήδη σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει μέτρα ύπψους 11,6 δισ. ευρώ, κάπου 4 δισ. περισσότερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά», αναφέρει το δημοσίευμα.
Για τον διαχειριστή του fund Μediolanum, Charles Diebel η έκδοση του ομολόγου σημαίνει ότι η Ελλάδα «επέστρεψε στο παιχνίδι». «Ολοκληρώνει την επιστροφή τους», λέει ο Γιαν φον Γκέριχ της Νordea Bank App. «Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον λόγω της μακράς ωρίμανσης κι ένα καλό τεστ για τη διάθεση για ανάληψη ρίσκων της αγοράς ομολόγων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr