Έστω και αν το ποσό που έχει προγραμματιστεί δεν είναι μεγάλο σε σχέση με προηγούμενους κύκλους, φτάνοντας τα 500 εκατομμύρια ευρώ, οι πληττόμενοι αναζητούν μια «ανάσα ρευστότητας» για να βγάλουν υποχρεώσεις μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι αιτήσεις έφθαναν τις 397. 826
Σε αυτή τη φάση το μόνο που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να καταθέσουν αιτήσεις με βάση κάποια στοιχεία εσόδων Ιανουαρίου, καθώς τα κριτήρια υπαγωγής είναι ακόμη «άγνωστα». Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την Υπουργική Απόφαση κι εκεί θα φανούν οι σχετικοί «κόφτες».
Πάντως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου λήγει η νόμιμη προθεσμία, ενώ όσες αιτήσεις πληρούν τους όρους υπαγωγής θα πρέπει από την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Με βάση ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στις 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά με βάση πληροφορίες για την εστίαση και τους άλλους κλειστούς κλάδους με τα κατώτατα όρια των ενισχύσεων διαμορφώνονται ως εξής:
· Σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
· Σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
· Σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
· Σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Όπως και στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου του 2021.
Να σημειωθεί ότι με βάση ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών στα 6,8 δισ. ευρώ ή 12,486 ευρώ κατά μέσο όρο έφτασαν συνολικά οι ενισχύσεις από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής με που κατευθύνθηκαν σε 544.591 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με την γεωγραφική κατανομή αυτών των δανείων δείχνουν ότι στα νησιά χορηγήθηκαν σχεδόν όσα χρήματα πήραν Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί καθώς τα συνολικά ποσά των δανείων που δόθηκαν στις νησιωτικές περιοχές ανήλθαν σε 1,78 δισ. ευρώ έναντι 1,81 δισ. ευρώ που πήραν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν επαγγελματική έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία των πρώτων πέντε κύκλων πολλά ποσά πήγαν σε τουριστικές περιοχές. Έτσι στις 18 ΔΟΥ των νησιών της χώρας (Μυκόνου, Θήρας, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Ρόδου, Κω, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Μυτιλήνης, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Αργοστολίου και Λευκάδος) και της Κρήτης τα συνολικά δάνεια της Επιστρεπτέας ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ.
Πέρα από τη ΦΑΕ Αθηνών που ανήκουν μεγάλες επιχειρήσεις μεγάλα ποσά βεβαιώσεων Επιστρεπτέας δόθηκαν σε τουριστικές περιοχές.Έτσι π.χ. στη ΦΑΕ Αθηνών πήγαν 578,305 εκατ. ευρώ, αλλά στη ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης 300,483 εκατ. ευρώ, στη ΔΟΥ Ρόδου 241,493 εκατ. ευρώ, στη . ΔΟΥ Χανίων 187,621 εκατ. ευρώ, στη ΔΟΥ Θήρας 179,269 εκατ. ευρώ, στη ΔΟΥ Κερκύρας 147,804 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr