Η Fitch δίνει, προς το παρόν, στην Ελλάδα την υψηλότερη αξιολόγηση (ΒΒ με σταθερές προοπτικές) σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους, δηλαδή δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της χώρας μας από τους οίκους αξιολόγησης φέτος, εκτιμώντας πως η πιστοληπτική της ικανότητα δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση.
Βασικό ρόλο σε αυτή την αισιοδοξία παίζουν η ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τονώνοντας την εγχώρια οικονομία.
Ωστόσο, μία μεταβολή του outlook από σταθερό σε θετικό θα αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά καθώς η Ελλάδα αναμένει την εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ.
Βέβαια, παρά την όποια αισιόδοξη «νότα», οι αναλυτές στέκονται και σε ορισμένα «καμπανάκια» που θα χτυπήσουν οι ξένοι οίκοι στα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poors, Fitch, DBRS) διατήρησαν την αξιολόγηση τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Υποβάθμισαν, ωστόσο, την 12μηνη προοπτική της οικονομίας, από «θετική» σε «σταθερή» λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.
Ο φετινός πρώτος κύκλος αξιολογήσεων των ξένων οίκων συνεχίζεται στις 19 Μαρτίου με την DBRS, στις 24 Απριλίου με τη S&P και στις 21 Μαΐου με τη Moody’s.
Ο δεύτερος κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας ξεκινά στις 16 Ιουλίου με τη Fitch, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δώσει το στίγμα της η DBRS και στις 22 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου η S&P και η Moody’s αντίστοιχα.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr