Πάντως με ένα αισιόδοξο μήνυμα επέλεξε να καλωσορίσει τη χρονιά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος. «Υγεία! Πρώτη φορά μια ευχή αποκτά τόσο μεγάλο νόημα και σημασία για το 2021! Κι από μόνη της αρκεί να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Ο δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα άνοιξε. Ας βάλουμε στην άκρη όσα μικρά μας χωρίζουν κι ας δουλέψουμε μαζί για ό,τι μας ενώνει. Καλή χρονιά!» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter σηματοδοτώντας την πορεία των εξελίξεων.
Το ολοκληρωμένο πλαίσιο με τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής κι όχι μόνο έχει δημοσιοποιήσει τις μέρες των εορτών το Μέγαρο Μαξίμου.
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών για το 2021 με βάση το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής έχει μπροστά ου συγκεκριμένα μέτρα και στόχους που θα πρέπει να υλοποιηθούν το 2021, όπως αλλαγή στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κίνητρα στις επιχειρήσεις για να μετεξελιχθούν και να αναπτυχθούν, αλλά και νέες ρυθμίσεις χρεών των οφειλετών.
Συγκεκριμένα, το Σχέδιο καταγράφει μέτρα όπως:
- Εφαρμογή νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας
- Εφαρμογή Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
- Μεταρρύθμιση στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας
- Νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
- Λειτουργία και ανάπτυξη υπηρεσίας συντονισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης, νέα εργαλεία ωρίμασης έργων και απορρόφησης κονδυλίων
- Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου παρακολούθησης και λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών
- Κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
- Εισαγωγή νομοθετικού πλαισίου για τη σύσταση Ομίλων ΦΠΑ
Όλα αυτά και πολλά άλλα μέτρα, έχουν συγκεκριμένους στόχους που καταγράφονται στο Σχέδιο, όπως:
- Ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
- Αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους
- Βελτίωση του ρυθμού αποπληρωμής δημοσίου χρέους
- Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων
- Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
- Ψηφιακός μετασχηματισμός και ενίσχυση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Κεντρικό ζητούμενο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι βέβαια η έξοδος της οικονομίας από τη βαθιά ύφεση και η αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πολλά, δε, είναι τα χρονικά ορόσημα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη χρονιά και από την έκβαση των οποίων προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ο βαθμός επιτυχίας του αγώνα για επιστροφή στην «άνοιξη» για την οικονομία.
Έτσι εκτός απροόπτου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με τα 3,5 δισ. ευρώ των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω στα οποία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να πιάσει 4,8% ανάπτυξη το 2021.
Παράλληλα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκινούν οι αξιολογήσεις των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αυτή φάση όμως δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών 644,42 εκατ. ευρώ από ANFAs και SMPs όπως η αντίστοιχη του Απριλίου. Παράλληλα επίκειται αξιολόγηση από τον οίκο Fitch (22/1) ενώ ο οίκος S&P θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή του τον Απρίλιο. Επίσης τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο η πορεία του προϋπολογισμού του 2021 με σοβαρό το ενδεχόμενο αναθεώρησης ενώ θα γίνει και η ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων 2020 από τη Eurostat (23/4).
Το Μάιο με το Πάσχα να «κάνει» ποδαρικό στο μήνα θα φανεί το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ παράλληλα θα δημοσιοποιηθούν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που μαζί με την αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s θα δίνουν το στίγμα της πορείας της οικονομίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr