Έτσι από τον Ιανουάριο αναμένεται 5η φάση που θα αποτελέσει συνέχεια της 4ης. Εκεί θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων σε όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Επίσης και στο νέο κύκλο αναμένεται το 50% των ποσών να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, ενώ προϋπόθεση ένταξης θα είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων και συγκεκριμένα ως τον Ιούνιο του 2021. Μένει, βέβαια, να φανεί εάν και πάλι θα κατευθυνθεί και πάλι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις- ελεύθερους επαγγελματίες ή αν θα πρέπει να πέσει το βάρος σε συγκεκριμένους κλάδους, με ειδικά χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα χρήματα, βέβαια, από την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να λάβουν οι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί και για τον Δεκέμβριο - κυρίως εστιατόρια, μπαρ, εταιρείες στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λειτουργήσουν από ελάχιστα έως καθόλου μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επίσης ερώτημα είναι αν θα γίνει συμψηφισμός των χρημάτων που βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής με τα χρήματα που εισέπραξε ο κάθε επαγγελματίας στο πλαίσιο της 4ης φάσης.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες ο νέος κύκλος θα ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό των 700 εκατ. ευρώ και φτάσει ή θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ!
Να σημειωθεί ότι 4η επιστρεπτέα, πήγε κυρίως στην ενίσχυση των «μικρών», που έχουν δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, ψητοπωλεία, ουζερί, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, κομμωτήρια, ταξί, μικρά καταστήματα λιανικής πήραν τη μερίδα του λέοντος από τα περίπου 2,1 δισ. ευρώ, ενώ παρήγορο είναι ότι υπήρξε σχετική διάχυση στην Περιφέρεια.
Επιπλέον όπως φαίνεται είναι αποφασισμένη η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% ως τον Απρίλιο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανή και η επέκταση της παράτασης ως το τέλος του έτους με κύρια στόχευση την εστίαση, αλλά και τον τουρισμό. Το κόστος από μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 180 εκατ. Ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας. Ήδη η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά.
«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.
Εν τω μεταξύ, τρέχει και η απόφαση αναβίωσης των 100 και 120 δόσεων, βγήκε σε καλό. Όσοι φορολογούμενοι είχαν χάσει δόσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού και τέθηκαν εκτός ρύθμισης, έπρεπε να καταβάλουν τη δόση Νοεμβρίου για να ξαναμπούν. Αυτό δεν κατέστη δυνατό για τεχνικούς λόγους κι έτσι υπήρξε παράταση για έναν ακόμα μήνα, καθώς μπορούν να αναβιώσουν αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πληρώνοντας τη δόση του Δεκεμβρίου. Οι «χαμένες» δόσεις θα προστεθούν στην «ουρά» της ρύθμισης, οι «κουρεμένες» προσαυξήσεις θα επανέλθουν, ενώ θα «παγώσουν» εκ νέου και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr