Η ανάκαμψη προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2022, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, ο κορονοϊός θα έχει ελεγχθεί καλύτερα με πιο γενικούς εμβολιασμούς, οι περιορισμοί θα χαλαρώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η κυβέρνηση θα υλοποιεί νέα επενδυτικά προγράμματα.
Η ανεργία προβλέπεται ότι θα κινηθεί κοντά στα προ της κρίσης επίπεδα καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης έχουν περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας και έχουν μειωθεί αυτοί που αναζητούν εργασία. Για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 16,9% από 17,3% πέρυσι, για να αυξηθεί στο 17,8% το 2021 και να υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορονοϊού εξασθενίζουν την ανάκαμψη. Η πτώση 50% του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων και της εστίασης στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν συνέβαλε στη σημαντική μείωση των πωλήσεων της βιομηχανίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου. Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξασθενίσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την ανάκαμψη στη συνέχεια το 2021 "να προβλέπεται σταδιακή καθώς η συνεχιζόμενη κρίση υγείας επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και εντείνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και τις μεγάλες εξαγωγικές αγορές της".
Ο ΟΟΣΑ συνιστά τη χρονική επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά που έχουν απώλειες εισοδήματος καθώς και την επέκταση και καλύτερη στόχευση της στήριξης της ρευστότητας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 δίνει προτεραιότητα στις μειώσεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και των ασφαλιστικών εισφορών, "οι οποίες θα στηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης πιο μακροπρόθεσμα". Συνιστά, επίσης, την ισχυρή διεύρυνση αποτελεσματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης που θα συμβάλουν ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τις δεξιότητες που θα χρειάζονται για την αγορά εργασίας μετά την κρίση. Οι αναστολές πληρωμών φόρων και εισφορών θα πρέπει να συνοδευτούν από ισχυρότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ετοιμασθούν περαιτέρω μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και της ικανότητάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα τη γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ από πλεόνασμα 1,5% που είχε σημειωθεί το 2019, ενώ για το 2021 και το 2022 εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 7% και το 2,6%, αντίστοιχα. Για το χρέος της γενικής κυβέρνησης (κατά Μάαστριχτ) προβλέπει ότι θα αυξηθεί φέτος στο 213,7% του ΑΕΠ για να μειωθεί στο 207,6% το 2021 και περαιτέρω στο 194,6% το 2022.
Παγκόσμια ανάπτυξη
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξήσει τη δυναμική της τα επόμενα δύο χρόνια, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να φτάσει σε επίπεδο προ πανδημίας έως τα τέλη του 2021.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να «τρέξει» με 4% κατά μέσο όρο τα επόμενα δύο χρόνια. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 4,2% το 2021 - ενώ στην πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου προέβλεπε 5% - και 3,7% το 2022.
Όπως μεταδίδει το CNBC, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, υπάρχει πλέον ελπίδα για ένα πιο φωτεινό μέλλον», επικαλούμενος την πρόοδο για τα εμβόλια και την άνευ προηγουμένου κρατική στήριξη και την παγκόσμια τραπεζική δράση για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Στο τελευταίο οικονομικό outlook, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος. Πρόκειται για βελτιωμένη αναθεώρηση της εκτίμησης που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο, στην οποία προέβλεπε πτώση 4,5% του ΑΕΠ.
Η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών. Η Κίνα προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2021, ενώ η συμβολή της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα παραμείνει μικρότερη από το βάρος τους στην παγκόσμια οικονομία.
Ο ΟΟΣΑ βλέπει την Κίνα να καταγράφει οικονομική ανάπτυξη 1,8% φέτος. Είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που θα σημειώσει ανάπτυξη φέτος. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 8% το 2021 και 4,9% το 2022.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να έχει ύφεση 3,7% φέτος και ανάπτυξη 3,2% το 2021 και 3,5% το 2022. Η Ευρωζώνη φαίνεται να έχει πτώση του ΑΕΠ κατά 7,5% φέτος και ανάπτυξη 3,6% το 2021 και 3,3% το 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr