O γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον κλάδο, επισημαίνοντας πως προέχει η δημόσια υγεία. Ωστόσο, υπογράμμισε πως καταννοεί τα αιτήματα τους και παρουσίασε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να τους στηρίξει.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Σταμπουλίδης διαβεβαίωσε αρχικά τα μέλη του Κύκλου πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για τρίτο lockdown. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγηθούμε σε "μοντέλο Γαλλίας" με την εστίαση να ανοίγει τελευταία, ενδεχομένως όχι μέσα στο 2020. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να κάνουμε γιορτές με κλειστά καφέ και εστιατόρια, τα οποία υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν μετά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους.
Το τοπίο των ΚΑΔ
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέο ξεκαθάρισμα των ΚΑΔ, καθώς από το πρώτο lockdown έχει διαπιστωθεί πως το τοπίο είναι μπερδεμένο και δεν διευκολύνει τις αποφάσεις για το άνοιγμα. Για παράδειγμα, διαπιστώνεται πως δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν τα καφέ από τα μπαρ και τα εστιατόρια, γιατί έχουν κοινούς ΚΑΔ. Με αυτόν τον τρόπο η εστίαση "τσουβαλιάζεται" και όπως λένε από την κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσε στην παρούσα φάση να ανοίξουν πρώτα τα εστιατόρια και μετά τα καφέ-μπαρ, αυτό δεν γίνεται, γιατί δεν υπάρχει σαφείς διαχωρισμός.
Για το λόγο αυτό θα έρθει άμεσα νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο των ΚΑΔ και θα λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ενέσεις ρευστότητας
Πέραν αυτού, όμως, η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη και παρεμβάσεις για την οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, που ομολογουμένως έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα στη διάρκεια της πανδημίας. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποτελεί το βασικό εργαλείο χρηματοδότησής του και η κυβέρνηση σχεδιάζει ως γνωστόν να το επεκτείνει και το 2021. Σχεδιάζονται επίσης τα επόμενα προγράμματα να έχουν μεγαλύτερα μη επιστρεπτέα ποσά, ενώ αναζητούνται και τρόποι ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατον περισσότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ορισμένες που με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων έχουν εισπράξει τα λιγότερα χρήματα.
Επίσης, είναι θέμα ημερών να παρουσιαστούν και ρυθμίσεις 120 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας και έχουν συσσωρευθεί.
Τι ζητούν οι επαγγελματίες
Από τη μεριά τους οι επαγγελματίες της εστίασης δηλώνουν πως κατανοούν πως η κατάσταση είνα δύσκολη, αλλά υπογραμμίζουν πως ο κλάδος κινδυνεύει με αφανισμό.
Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, μία πρωτοβουλία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (απαριθμεί περίπου 1500 μέλη σε όλη την Ελλάδα), θέτει τα παρακάτω αιτήματα:
- επιδότηση ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων
-επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθολογικού κόστους -
μετατροπή της “επιστρεπτέας”σε επιχορήγηση στήριξης, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα
-“ειδικό” πρόγραμμα ΕΣΠΑ στοχευμένο στην ενίσχυση της εστίασης και των μικρών επιχειρήσεων, ή εναλλακτικά
- επιχορήγηση 80% επί του τζίρου του 2019
-ΦΠΑ 6%
-μηδενικά Δημοτικά Τέλη για το 2020
-κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
-επαναφορά των 120 δόσεων με κούρεμα ή κατάργηση των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το 2020
-ευνοϊκό πακέτο ρυθμίσεων προς ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ
-προστασία πρώτης κατοικίας
-θέσπιση δικαιοστασίου σε όλη την Ελληνική επικράτεια
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr