Κύριος λόγος αυτής της συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι το ότι η τουρισμός θα "τρέξει" με την επέκταση των εμβολιασμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ πέρυσι ο Ιούνιος ήταν απών από τον τουρισμό φέτος με δεδομένο το πρόγραμμα εμβολιασμών μπορεί και να έχει σημαντική συμβολή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ο τουρισμός θα ανακτήσει το 60% της κίνησης του 2019, κάτι που όμως είναι άκρως αισιόδοξο. Βέβαια όπως αναφέρεται τα νέα από την απόδοση του εμβολίου οδηγούν σε αυτήν την εκτίμηση.
Επιπλέον, στο επίπεδο της στήριξης της οικονομίας αναμένονται μέτρα δημοσιονομικού αποτυπώματος 7,5 δισεκ. που κι αυτά θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
Τα ανωτέρω δημοσιονομικά μέτρα αλλά και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 3,88% του ΑΕΠ για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επιβαλλόμενης από τις περιστάσεις επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την, αναγκαία όμως, σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας."
Επίσης το οικονομικό επιτελείο αναφέρει ότι "πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU."
Παρά τις όποιες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών, όπως αναφέρεται και κατ΄ αναλογία με το Sure, η Ελλάδα μπορεί λόγω των ταμειακών της αποθεμάτων να σηκώσει αρχικά το βάρος προγραμμάτων που στη συνέχεια θα ενταχθούν στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις π.χ. το Εξοικονομώ όπως αναφέρεται θα ξεκινήσει άμεσα χωρίς να αναμένονται οι εντάξεις στο Ταμείο, από όπου και θα λάβει μεγάλη χρηματοδότηση.
"Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας για το 2021, λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση της ανάκαμψης μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που έχουν σοβαρή επίπτωση εκ μεταφοράς και στο 2021 (carry-over), εκτιμάται σε 4,8%. Υλοποιείται δηλαδή το δυσμενές σενάριο που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, το οποίο κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο" είναι η αναφορά σε σχέση με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού.
Σε σχέση με πολιτικές αύξησης του κατώτατου μισθού ή επέκτασης του προγράμματος "Γέφυρα" με διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου συστήνουν αναμονή, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο αναφέρουν ότι από τον αρχικό σχεδιασμό που περιλάμβανε ένα "κουμπαρά" 2 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν προστεθεί άλλα 5,5 δισεκ. που ανάλογα με τις εξελίξεις θα διατεθούν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr