Χωρίς να αποκλείεται κάποια «έκπληξη» φαίνεται ότι «κλειδώνει» η επανάληψη της χορήγησης όπως και το Πάσχα δώρου για τα Χριστούγεννα για τους υγειονομικούς. Μάλιστα χτες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δείξει «έμπρακτη τη στήριξή της. Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα περίπου 144.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία έλαβαν συνολικά 74 εκατ. ευρώ.
Ήδη, επίσης, έχει δρομολογηθεί περίπου 130.000 μακροχρόνια μη επιδοτούμενους ανέργους έχει έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ. Επίσης με τελευταία ρύθμιση αντίστοιχο έκτακτο εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ προβλέπεται να δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται σε πληττόμενους ΚΑΔ. Εφάπαξ ενίσχυση 700 ευρώ παίρνουν οι μαθητευόμενοι ΙΕΚ και ΕΠΑΛ, ενώ ήδη “τρέχουν” αιτήσεις για τα 126 εκατ. Ευρώ σε ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση από 300 ευρώ ως 4.000 ευρώ.
Παράλληλα, όπως ανέφερε χτες η Γενική Γραμματέας του Υπ. Εργασίας Άννα Στρατινάκη καταβάλλεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με τις αναστολές του Νοεμβρίου, έτσι ώστε ως τις αρχές του Δεκεμβρίου χιλιάδες εργαζόμενοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται με βάση το «800άρι», συμπληρωματικά με τα ποσά που θα καταβληθούν για το Δώρο Χριστουγέννων για όσους βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή. Σημειωτέον, ότι αυτή η κρατική συμμετοχή θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων, χωρίς τη μεσολάβηση των εργοδοτών
Το σύνολο των έως τώρα παρεμβάσεων- ρευστότητα, κρατικές εγγυήσεις, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδοτήσεις- υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 27,5 δισ. ευρώ. Βέβαια κάποια ποσά θα μεταφερθούν στο 2021, ωστόσο ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο στη Βουλή ανεβάζει το λογαριασμό γύρω στα 32 δισ. ευρώ, καθώς ενσωματώνει μέτρα στήριξης ως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
Σημειώνεται ότι μέχρι και το περασμένο Οκτώβριο, τα μετρά αυτά, έφθαναν στα 24 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στα 32 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται τα εξής:
- Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ποσό 21,5 δισ. ευρώ πήγαινε για τα μέτρα στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολής φόρων, ρευστότητα κλπ) για το 2020. Για την επόμενη χρονιά το αντίστοιχο μέγεθος περιοριζόταν σε 2,7 δισ. ευρώ.
- Στον παραπάνω λογαριασμό προστέθηκαν τα 3 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση των μέτρων της περιόδου Lockdon του Νοεμβρίου ανεβάζοντας το σύνολο των παρεμβάσεων στα 27 δισ. ευρώ
- Επίκειται και αύξηση του αποθεματικού του δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ (καθώς και συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων (νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδόματα ειδικού σκοποί κλπ) ύψους 3 δις ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr