Ήδη το σχέδιο έχει σταλεί στις αρχές της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια από την 1η Ιανουαρίου έως την 15η Ιανουαρίου του 2021 θα γίνει αξιολόγηση από την Κομισιόν που αποτελεί και τον πιο δύσκολο σταθμό αυτής της διαδρομής. Το τελικό κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις θα φθάσει στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.
Το πρόγραμμα εστιάζει στις εξής μεταρρυθμίσεις: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή εποχή, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα ενώ έχει ως βασικό στόχο και την μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων. Εφόσον λυθεί ο γόρδιος δεσμός που έχει διαμορφωθεί στο τρίγωνο Βερολίνου, Βρυξελλών και των κρατών του Visegrad και «περπατήσει» το Ταμείο η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές ύψους 5,5 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, εκ των οποίων τα 2,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια.
Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουλίου οι εκταμιεύσεις θα έχουν αιρεσιμότητες δηλαδή θα συνδέονται με δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Βέβαια θα φανεί τι θα γίνει στο τέλος και πώς οι πόροι αυτοί θα ενταχθούν στο σενάριο του προϋπολογισμού καθώς η εμπειρία από το πρόγραμμα Sure δεν είναι και η καλύτερη με τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr