Τούτων δοθέντων και με ανοικτό ακόμη το «βιβλίο» με ενδεχόμενα μέτρα εφόσον παραταθεί το lockdown η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με μια σειρά μέτρων που έχουν αναγγελθεί και μεταξύ άλλων προβλέπουν: «κούρεμα» ενοικίων 40% από τον Νοέμβριο με αποζημίωση του ιδιοκτήτη για το 50% της ζημιάς, «πάγωμα» 75 ημερών στις επιταγές, αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων για ρυθμίσεις, αλλά και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή με την οποία χαρίζεται το 50% των δανείων.
Ειδικότερα προβλέπεται:
Από το Νοέμβριο επανέρχεται το υποχρεωτικό κούρεμα 40%. Υποχρεωτική μείωση 40% στα ενοίκια για τον Οκτώβριο δικαιούνται μόνο οι επιχειρήσεις της Κοζάνης και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή για την πρώτη κατοικία τους ή τη φοιτητική στέγη. Για τον μήνα Νοέμβριο 2020 υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% δικαιούνται:
■ Επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου, ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας.
■ Εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.
■ Γονείς (τουλάχιστον o ένας) που είναι σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
■ Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους ή τα έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.
Επίσης από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιώνονται για το 50% της ζημιάς και το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Επιπλέον, παρατείνονται κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης οι πληρωμές επιταγών που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ή ανήκουν σε έναν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Αξιόγραφα αυτών των επιχειρήσεων που έληξαν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ή θα λήξουν ώς την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν μπαίνουν στον «Τειρεσία». Για τους κομιστές που δεν θα εισπράξουν τις επιταγές θα ισχύσει και για αυτούς η 75ήμερη παράταση πληρωμής των επιταγών τους, εάν η συνολική αξία των αξιογράφων που δεν θα εισπράξουν λόγω αναστολής, υπερβαίνει το 50% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους. Εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιογράφων που κατέχουν υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:
■ Παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο διάστημα 1-30 Νοεμβρίου, καθώς και οφειλών που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία 30.11.1920 και 31.12.2020.
■ Αναστολή πληρωμής των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.
Τέλος, έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων της κάθε επιχείρησης. Στον νέο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ εντάσσονται επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή καθώς και νέες επιχειρήσεις. To 50% του ποσού που θα εισπράξει o επαγγελματίας δεν επιστρέφεται, ενώ όποιος κάνει αίτηση, θα δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει απόλυση μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.
Με αυτό το σκεπτικό, ο αρχικός προϋπολογισμός των 900 εκατ. Ευρώ, αυξάνεται στα 1,2 δισ ευρώ, καθώς αναμένεται κοσμοσυρροή από ατομικές επιχειρήσεις κι ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες, πλέον, δεν έχουν λαμβάνειν 534 ευρώ αλλά 1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ αν πρόκειται για δραστηριότητες που κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά.
Σημειώνεται ότι το μέτρο της επιστρεπτέας αποδείχθηκε το πλέον αποτελεσματικό με τη μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων πήρε χρηματοδότηση άνω των 30.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών:
- Ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους, είχαν πρόσβαση μέσω της επιστρεπτέας σε ποσά 8.500 ευρώ κατά μέσο όρο
- Επιχειρήσεις, που απασχολούν από 1 ως 20 εργαζόμενους, δηλαδή η μεγάλη μάζα του παραγωγικού ιστού, πήρε επιστρεπτέα 34.000 ευρώ κατά μέσο όρο
- Επιχειρήσεις με 30 εργαζόμενους έχουν πάρει κατά μέσο όρο 80.000 ευρώ
- Οι μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους, έχουν χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ κατά μέσο όρο
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το 1/3 του 3ου κύκλου της επιστρεπτέας, δηλαδή περίπου 400 εκατ. Ευρώ, προωθήθηκαν σε επιχειρήσεις τουριστικών νησιών (Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα κ.λ.π). Μόνο στο Ηράκλειο περίπου 90 εκατ. πήγαν σε 5.000 επιχειρήσεις.
Βέβαια το επόμενο στοίχημα είναι το τι θα γίνει με τον τραπεζικό δανεισμό που κυρίως πήγε τις προηγούμενες φορές στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχει ανασταλεί.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr