Βέβαια τα νέα μέτρα στήριξης που φαντάζουν αναπόφευκτα φέρνουν και πάλι την πορεία υλοποίησης του ήδη αναθεωρημένου προϋπολογισμού στο «κόκκινο» εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας για το τι θα συμβεί και το νέο έτος όπου το βασικό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 7,5% το 2021 από ύφεση 8,2%.
Στο δημοσιονομικό πεδίο ήδη έχουν βγει «μολύβια» για τον υπολογισμό των ελλειμμάτων καθώς εκτιμάται ότι από άποψη δαπανών αλλά και εσόδων τα πράγματα θα οδηγήσουν σε ανατροπές των προβλέψεων. Ειδικά στα έσοδα με δεδομένη τη βαθειά ύφεση τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν ενώ πολλά θα κριθούν από τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων καθώς μεθαύριο λήγουν και μια σειρά από δόσεις (διπλή δόση ΕΝΦΙΑ κτλ).
Στις δαπάνες προβλέπεται οι πόροι που θα διατεθούν για στοχευμένη στήριξη της οικονομίας θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ για το 2020, όπως αναφέρεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε 5 Σεπτεμβρίου στη Βουλή
Ήδη για τις περιοχές που έχουν μπει στην κλίμακα 4, αλλά και σε περιοχές με επιδημικό φορτίο επιπέδου 3 προβλέπονται νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ προγραμματίζονται νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.
Έτσι δρομολογούνται με βάση και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που ανέρχονται στο ποσόν των 534 ευρώ (διάστημα 14 ημερών για το οποίο καλύπτονται αναλογικά και οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό). Ανάλογο ποσόν ενίσχυσης θα λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα προσωπικό και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του μηνός Απριλίου.
Για τις επιχειρήσεις δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
Οι επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικών κλάδων- δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Επιπλέον στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το ποσόν της επιστρεπτέας που θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό του πέμπτου κύκλου που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με στόχευση και πάλι στις περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα και στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της κρίσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr