Αναλυτικά στους ωφελούμενους από τις διατάξεις της τροπολογίας περιλαμβάνονται συγκεκριμένα: α) Φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν για το 2020 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, β) Μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι αποδοχές του 2021 μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και πριν από τη φορολόγησή τους υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ ετησίως. γ) Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που αποκτούν φέτος εισοδήματα κι από άλλες πηγές
Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως οι φορολογούμενοι, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς ως αυτό το εισοδηματικό όριο δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης, καταβάλουν περίπου 1,1 δισ ευρώ μόνο για την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.
Το συνολικό κόστος για τον Προϋπολογισμό, βέβαια, υπολογίζεται στα 1,6 δισ ευρώ, χωρίς, όμως, να συνυπολογιστούν οι απώλειες εσόδων από την εκκαθάριση των δηλώσεων των υπολοίπων, δηλαδή επαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών, για τους οποίους η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά στα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το καλοκαίρι του 2021.
Ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα πάνω των 2.000 ευρώ το όφελος είναι μεγαλύτερο. Π.χ. ενας μισθωτός με μισθό 2.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 576 ευρώ και μισθωτός των 2.500 ευρώ θα έχει όφελος περίπου 1.000 ευρώ, μόνο από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, με βάση τα δεδομένα του Ιανοαρίο, ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης είναι 1.202 ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ετήσιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 110 ευρώ. Ο συνδυασμός με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανεβάζει ακόμα περισσότερο το όφελος για τον εργαζόμενο και είναι ενδεικτικό ότι σε μικτό μισθό 1.500 ευρώ το μηνιαίο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 23 ευρώ και στα 320 ευρώ σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ότι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βγουν ωφελημένοι, οι οποίοι για τη φετινή χρήση μετά την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή του συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα δουν και κατάργηση της εσφοράς. Για παράδειγμα, επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 25.000 ευρώ, θα έχει όφελος 1.350 ευρώ από το φόρο εισοδήματος κι άλλα 426 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά 1.776 ευρώ.
«Ανακούφιση» θα δουν και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια, κάτι που σημαίνει ότι και ι δημόσιοι υπάλληλοι – συνταξιούχοι μπαίνουν κάτω από την «ομπρέλα». Αν και θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης, θα απαλλαγούν αν έχουν εισόδημα κι από άλλη πηγή. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με αποδοχές 1.200 ευρώ, θα συνεχίσει να έχει από 1/1/2021 κρατήσεις 4,4 ευρώ το μήνα ως εισφορά αλληλεγγύης. Αν το 2020 έχει και εισόδημα 20.000 ευρώ από εκμίσθωση ακινήτων, στην εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης το καλοκαίρι του 2021 ΔΕΝ θα επιβαρυνθεί από την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης των 176 ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr