Η επιστολή προέκυψε, σύμφωνα με το ΟΕΕ, μετά την απρόσμενη επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις για εκπρόθεσμες υποβολές συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό συνέβη, καθώς παραγράφεται η 5ετής προθεσμία του ελέγχου και οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να εκδώσουν τα δελτία ελέγχου και να κοινοποιήσουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Όπως αναφέρει ο κ. Κόλλιας, «οι περιπτώσεις, που επισύρουν πρόστιμα, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του ηλεκτρονικού συστήματος, που δεχόταν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις με λανθασμένα αρχεία, διότι η σιωπηρή παράταση, που είχε δοθεί αφορούσε, μόνο το μέρος των διορθώσεων στους προμηθευτές. Το σύστημα δεχόταν μόνο το ολοκληρωμένο αρχείο πελατών και προμηθευτών με αποτέλεσμα να γίνουν χιλιάδες λανθασμένες υποβολές χωρίς την υπαιτιότητα των λογιστών – φοροτεχνικών».
Οι ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών γίνονται αποδεκτές, όμως αυτό σημαίνει κόστος για τις επχιειρήσεις. Για να αποφευχθεί αυτό, προτείνεται η άμεση νομοθετική παρέμβαση.
Η επιστολή του κ. Κόλλια έχει ως εξής:
Θέμα: Παρέμβαση ΟΕΕ για τη μη επιβολή προστίμων στις ΜΥΦ 2014.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ένα μεγάλο θέμα με την απρόσμενη επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις για εκπρόθεσμες υποβολές συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) έτους 2014.
Ο λόγος είναι εμφανής, καθώς παραγράφεται η 5ετής προθεσμία του ελέγχου και οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να εκδώσουν τα δελτία ελέγχου και να κοινοποιήσουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Οι περιπτώσεις που επισύρουν πρόστιμα είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του ηλεκτρονικού συστήματος που δεχόταν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις με λανθασμένα αρχεία, διότι η σιωπηρή παράταση που είχε δοθεί αφορούσε μόνο το μέρος των διορθώσεων στους προμηθευτές. Το σύστημα δεχόταν μόνο το ολοκληρωμένο αρχείο πελατών και προμηθευτών με αποτέλεσμα να γίνουν χιλιάδες λανθασμένες υποβολές χωρίς την υπαιτιότητα των λογιστών - φοροτεχνικών.
Επειδή το ζήτημα αφορά στην πλειονότητα των οικονομολόγων που ασκούν το λογιστικό επάγγελμα, η λύση για την αποφυγή των προστίμων είναι να καταφύγουν σε ενδικοφανή προσφυγή επί του επιβληθέντος προστίμου του άρθρου 54 του Ν.4174/2013.
Στην ενδικοφανή προσφυγή πρέπει να αναδειχθεί η προσβαλλόμενη πράξη επιβολής προστίμου και να αναφερθούν οι λόγοι, όπως ότι το σύστημα στις ΜΥΦ δεχόταν όλες τις υποβολές ως αρχικές και όχι ως τροποποιητικές δηλώσεις και επίσης, δεν διαχωρίζονταν τα ηλεκτρονικά αρχεία σε έσοδα και έξοδα.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν υπήρξε καμία τροποποίηση στο μέρος των πελατών αλλά μόνο των προμηθευτών, στο οποίο είχε δοθεί παράταση από το αρμόδιο Υπουργείο και εκ παραδρομής γινόταν αποστολή όλων των δεδομένων.
Μέχρι σήμερα υπάρχει σωρεία αποφάσεων από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) που δικαιώνουν τους λογιστές - φοροτεχνικούς. Για τον λόγο αυτό και για να αποφύγουν οι επιχειρήσεις το κόστος κατάθεσης της ενδικοφανούς προσφυγής και τον χαμένο χρόνο στις ΔΟΥ εν μέσω πανδημίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας προτείνει τη νομοθετική παρέμβασή σας για τη μη επιβολή προστίμων στις υποβολές συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) έτους 2014, οι οποίες υποβλήθηκαν έως 22/2/2016.
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr