Στη βάση αυτή, συστήνεται νέα «Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Εποπτείας για την περιστολή του λαθρεμπορίου», με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία θα χαράσσει ενιαία την εθνική στρατηγική και θα παρέχει κατευθύνσεις στο «Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης» (Σ.Ε.Κ.), καθώς και σε όλες τις συναρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Σ.Ε.Κ. και διευρύνονται οι αρμοδιότητές του, ενώ εισάγονται νέα, σύγχρονα εργαλεία ελέγχου για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής δράσης στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλκοολούχων, καπνικών και λοιπών προϊόντων στη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι βασικότερες ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου αφορούν το μητρώο επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, την ταυτοποίηση, ηλεκτρονικά, των διακινούμενων αλκοολούχων ποτών, την επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης και φορολογικές αποθήκες, την ψηφιακή σήμανση των υγρών καυσίμων, την υποχρέωση λήψης άδειας και για άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διακίνηση καπνικών προϊόντων, την αυστηροποίηση των ποινών της λαθρεμπορίας, καθώς και τη δημιουργία μητρώου προσώπων που εμπλέκονται σε λαθρεμπορία.
Με το Β΄ Μέρος του εν λόγω Σχεδίου Νόμου, κυρώνεται το «Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού», της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, το οποίο υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 9 Ιουλίου 2013 και έχει ως στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, μέσω μιας δέσμης μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της συνεργασίας των συμβαλλόμενων κρατών.
Η διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου διενεργείται μέσω του δικτυακού τόπου www.opengov.gr και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 20:00.
Στο μεταξύ «αγκάθι» παραμένει για τα δημόσια έσοδα το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της νέας, ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., ωστόσο φαίνεται να έχει αναστραφεί η αυξητική τάση σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:
H παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2019 βρίσκεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων. Ωστόσο, η χώρα για ακόμα μία χρονιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 610 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 690 εκατ. ευρώ το 2018).
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα).
Την πεντάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων τσιγάρων μετά την Ελλάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%).
Καταγράφεται συνεχιζόμενη μείωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. από το 2006, οπότε και διενεργείται η Έκθεση. Το 2019, καταναλώθηκαν 38,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε.
Τα χαμένα έσοδα για τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι 9,5 δισ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr