«Η διαφύλαξη επαρκούς μαξιλαριού, θα είναι κρίσιμη, για να διατηρήσετε σταθερή πρόσβαση στις αγορές τον επόμενο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν από πιέσεις πωλήσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων» αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν, μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στη σημασία του σκληρού πυρήνα του «μαξιλαριού», δηλαδή στα 15,7 δις ευρώ που είναι η τελευταία μεγάλη δόση του ESM από το 3ο Μνημόνιο.
Κι αυτό λόγω των «κινδύνων» που υπάρχουν. Αφενός η έξαρση της πανδημίας και η ανάγκη για νέα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων- εργαζομένων, αφετέρου η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών δημιουργούν πιθανότητες για νέες εκταμιεύσεις. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δείχνει να διατηρεί ζωηρές επιφυλάξεις για το πώς η κυβέρνηση ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ, εξαιρώντας επικουρικές και Δώρα από τις σχεδιαζόμενες καταβολές. Πιο συγκεκριμένα η Κομισιόν σημειώνει ότι το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ δεν είναι διαθέσιμο, παρά μόνο περιλήψεις με αναφορές στις κύριες συντάξεις, γεγονός που δεν ξεκαθαρίζει αν η υποχρέωση της κυβέρνησης για αναδρομικά περιορίζεται στις κύριες συντάξεις. Στην περίπτωση που δεν ισχύει αυτό, τότε ανοίγει νέος κύκλος διεκδικήσεων, με κόστος που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει τη σχετική δαπάνη σε 1,4 δισ. ευρώ.
Επίσης λόγω της πανδημίας και της ύφεσης η Κομισιόν βλέπει κινδύνους δημιουργίας μιας νέας γενιάς «βαρών» στο δημόσιο από τις κρατικές εγγυήσεις δανείων αλλά ακόμη αδυναμίας επιστροφής και της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με όλα τούτα η ύπαρξη του αναχώματος του «μαξιλαριού» είναι αναγκαία κάτι που βέβαια αναμένεται να τροφοδοτήσει εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ του οποίου η κυβέρνηση «έχτισε», συχνά με «σκληρό» για τις επιχειρήσεις τρόπο, τα μεγάλα αυτά ταμειακά διαθέσιμα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr