Τα πορίσματά της βασίζονται στις τηλεδιασκέψεις του Ιουλίου και τις καταγραφές που έχουν γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τις επαφές που γίνονται και στο επίπεδο των επικεφαλής. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να έλθουν το Δεκέμβριο, εφόσον και οι επόμενες αξιολογήσεις του τρέχοντος έτους κλείσουν θετικά, και να προστεθούν στα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,8 δισ. ευρώ, που όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων».
Άλλωστε πλέον μετά και το πέρασμα του Ιανού όπου άφησε νέες πληγές, πέρα από την πανδημία και το φόβο νέας καραντίνας, σε πολλές περιοχές της χώρας (Θεσσαλία, Επτάνησα, Κρήτη, Γαύδο), οι ανάγκες για το ταμείο του κράτους είναι μεγάλες.
Τούτων δοθέντων η, όπως εκτιμάται, θετική έκθεση αξιολόγησης αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ανάσα. Βέβαια από τις καταγραφές που κάνουν οι θεσμοί δεν πρόκειται να λείπουν και οι αστερίσκοι. Άλλωστε ένα δείγμα των προβληματισμών έχει καταγραφεί ήδη και δημόσια στις τοποθετήσεις των επικεφαλής τους στο τελευταίο συνέδριο του Economist.
Πιο συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωμηχανισμού (ESM) Κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για ενδεχόμενη επιδείνωση των παραμέτρων βιωσιμότητας του Χρέους λόγω της κίνησης του ΑΕΠ αλλά και της εκτίναξης των ελλειμμάτων. Γι’ αυτό και συνέστησε επαναφορά στη δημοσιονομική ορθοδοξία σε βάθος δύο ή περισσότερων ετών, ένταση στην προσπάθεια μεταρρυθμίσεων αλλά και επιτάχυνση της προσπάθειας για προέλκυση επενδύσεων.
Παράλληλα αναμένονται σημεία κριτικής για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, χρήματα που όπως εκτιμούν οι θεσμοί θα πρέπει να πέσουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην αγορά. Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2019 οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν σε 1,329 δισ. ευρώ στη συνέχεια τινάχθηκαν στα 1,853 δισ. τον Ιούνιο, για να υποχωρήσουν στα 1,709 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Έκθεση αναμένεται να καταγραφεί η θετική άποψη των θεσμών για την «προσεκτική» διάθεση των πόρων του μαξιλαριού και συνολικά των ταμειακών διαθεσίμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η προώθηση της ψηφιακοποίησης στο δημόσιο, ο νέος Πτωχευτικός και η άρση «στρεβλώσεων» του Νόμου Κατσέλη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr