Ο Κλ. Ρέγκλινγκ, που εκπροσωπεί άλλωστε και τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας θα έχει την ευκαιρία να δει και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο το πώς η χώρα διαχειρίζεται την κρίση αλλά και τι μορφές δαπανών επιλέγει να κάνει για να στηρίξει την κοινωνία.
Ήδη βέβαια η κυβέρνηση για να μην έχει τριβές με τους δανειστές έχει ενημερώσει αναλυτικά για το πακέτο της Θεσσαλονίκης αλλά και έχει δώσει ένα τόνο ιδιαίτερα προσεκτικής επεκτατικής πολιτικής.
Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ανεργία και τους μισθούς είναι προφανές ότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αντίστοιχου βεληνεκούς, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε ποσά που χορηγεί π.χ. σε επιδοτήσεις, αναστολές και επιδόματα ανεργίας.
Βέβαια παρά τη φειδωλή αυτή πολιτική δεν έλειψαν χτες και οι «αναγκαίες» υπενθυμίσεις από τον Mr ESM για την ανάγκη τήρησης της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Έτσι ο κ. Ρέγκλινγκ έσπευσε να πει ότι από το 2021 θα πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων.
Συγκεκριμένα παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω Covid και το γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Για τους τρεις αυτούς λόγους, δικαιολόγησε γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα, αντί για πλεόνασμα.
Τόνισε όμως με νόημα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για δημοσιονομική πολιτική.
Πάντως χτες ο κύριος Ρέγκλινγκ χαιρέτησε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κλπ) τονίζοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για τις δράσεις στην επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις, το Πτωχευτικό δίκαιο και την Ψηφιακή διακυβέρνηση.
Από την άλλη όμως εντόπισε και καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα έχουν μηδενιστεί ούτε στα μέσα του 2021.
Χτες πάντως ο κ. Σταϊκούρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ένα εξωγενές σοκ» με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς.
Τόνισε όμως πως η ελληνική Οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές αφού, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr