Έτσι στο σχετικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζεται και θα αφορά την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρά νησιά, εξετάζεται το πώς θα διευρυνθεί η «περίμετρος προστασίας» ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες. Στόχος είναι κύρια να ωφεληθεί η ελεύθερη αγορά ώστε να πάρει «ανάσες» ρευστότητας και να κινηθεί έτσι συνολικά η οικονομία.
Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζεται η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από ενοίκια, ενώ μάλιστα δεν αποκλείεται η συμπερίληψη στο «ψαλίδι» εισφοράς αλληλεγγύης και των εισοδημάτων από μερίσματα από συμμετοχές σε κάθε μορφής επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο εξετάζει η κυβέρνηση να ανακουφίσει ακόμη και δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους που έχουν συμμετοχές σε επιχειρήσεις, είτε εισηγμένες, είτε άλλης μορφής και λαμβάνουν από κει ένα συμπλήρωμα. Βέβαια τα μερίσματα ειδικά από εισηγμένες σε αυτή τη συγκυρία είναι περιορισμένα ωστόσο αποτελεί μια κίνηση που ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους είναι σημαντική.
Έρχεται, δε, να προστεθεί στην αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και στο «κούρεμα» της πρώτης κλάσης φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις που είναι στο 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για τους αυταπασχολουμένους, εισοδηματίες και αγρότες η ωφέλεια θα είναι για το εισόδημα του 2020 και όχι του 2021, όπως ισχύει για τους μισθωτούς. Επίσης, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι κάνοντας συχνά και δεύτερη δουλειά θα έχουν για τα φετινά έσοδα απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr