Η Ελλάδα, άλλωστε, είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της στο πλαίσιο του Eurogroup και δεν έπιασε απροετοίμαστους τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι αποφάσισαν επίσης να δώσουν και παράταση στη δημοσιονομική ελευθερία των χωρών της ευρωζώνης, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Μία δημοσιονομική ελευθερία, που θα ισχύσει σίγουρα με ορίζοντα το 2021, αν και υπάρχουν αιτήματα για ακόμη πιο... μακρά εφαρμογή τους.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που επισκέπτεται τη χώρα μας για το συνέδριο του Economist και την Τρίτη θα συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά, συνομίλησε με τον κ. Ζαββό για τα ζητήματα των τραπεζών και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως «η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Όσον αφορά τις οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι λαμβάνουν χώρα σε γνώση του ESM. «Κατανοούμε τους λόγους που το πρωτογενές πλεόνασμα γύρισε σε έλλειμμα» έσπευσε να διαμηνύσει, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις επιδόσεις του ελληνικού προϋπολόγισμού, χωρίς βέβαια να πει μέχρι πότε θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα... ευελιξίας.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για δημοσιονομική πολιτική. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του ESM στην ανάγκη για δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και ιδιαίτερα στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων των οποίων η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021.
Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τον κ. Ρέγκλινγκ να αποδίδει τα εύσημα στην Ελλάδα για τον περιορισμένο αριθμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτη» επιτυχία.
Αντοχές
Στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στάθηκε από τη μεριά του ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή οικονομκή κρίση, η χώρα κατάφερε και πάλι να σταθεί όρθια.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το α' εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, και στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. «Αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία. Κάτι που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυρών κι επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ «διατηρώντας εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr