Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, "το παρεμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή" που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πράξη καθώς επιφέρει τεράστια απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και πολλές χαμένες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως στη διάρκεια ενός έτους πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, σε ποσοστό 1600% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά, επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ και κατασχέθηκαν χιλιάδες τόνοι προϊόντων.
"Καταφέραμε να εμπνεύσουμε στην αγορά μία εικόνα τάξης και ελέγχου που δεν υπήρχε ποτέ τα προηγούμενα 25 χρόνια", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως χάρη στις ενέργειες του υπουργείου η Ελλάδα "βγήκε από τη λίστα της ντροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως χώρα που συστηματικά παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα".
Ανακοίνωσε ακόμη πως θα εγκαθιδρυθούν έξι μόνιμα σημεία ελέγχου της διακίνησης των προϊόντων σε όλη την Εγνατία Οδό, από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα. Το πρώτο τοποθετήθηκε στον κάθετο δρόμο Κομοτηνή προς Νυμφαία Ροδόπης και ακολουθούν άλλα πέντε.
"Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα φορτηγά τι διακινούν, ώστε να μην μπορεί να περνάει προϊόν απομιμητικό. Θα ακολουθήσουν οι εθνικές οδοί και σε δυο χρόνια από σήμερα να είναι πρακτικά αδύνατη η διακίνηση απομιμητικών προϊόντων".
Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στο πρόγραμμα "Authenticities" μετά το Παρίσι, τη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια πάταξης των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης στα εμπορεύματα. Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα και τη συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είπε πως το αυθεντικό παράγει "υπεραξία" και πρέπει να υποστηριχτεί και να εδραιωθεί καθώς οδηγεί σε δημιουργία νέου πλούτου, νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη και εισοδήματα για όλους.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, στάθηκε στους κινδύνους των απομιμητικών προϊόντων ιδίως των καλλυντικών, των φαρμάκων, των παιδικών παιχνιδιών αλλά και στην απώλεια δημόσιων εσόδων και χαμένων θέσεων εργασίας. "Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που μπορεί να εκπροσωπήσει την αυθεντικότητα", είπε συγκεκριμένα αναφορικά με τις δράσεις που θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του 2021 στην πόλη προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό -κυρίως το νεανικό- και να πει "όχι" στα παραποιημένα προϊόντα.
Σημειώνεται πως την εκδήλωση χαιρέτισε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος κατέδειξε τη σημασία του προγράμματος "Authenticities" και ανέφερε πως "όλοι εμείς στη Θεσσαλονίκη θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο και την εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας, μέσα από την καλλιέργεια παιδείας αγοράς αυθεντικών προϊόντων ομάδων που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά".
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.
Τέλος σημειώνεται πως στα πλαίσια του ταξιδιού του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον υφυπουργό Θεόδωρο Καράογλου, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε νωρίτερα τη ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου συνομίλησε με στελέχη και εργαζόμενους στις μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr