Αρκετά από τα μέτρα που θα αναφέρουμε στη συνέχεια, αναμένεται να τα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Thessaloniki Helexpo Forum τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Οι αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο -και προσωπικά ο Πρωθυπουργός- συνδέονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της διαπραγμάτευσης που θα λάβει χώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση σε επίπεδο Θεσμών για την αξία των νέων μέτρων στήριξης και για το πώς αυτά επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Μερικά από τα μέτρα, που πρόκειται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, έχουν ως εξής:
- Μείωση εισφορών
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εξετάζοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση των εργοδοτικών εισφορών από την αρχή του 2021.
Ειδικότερα, προτείνεται μείωση των εισφορών κατά 2-4%, ούτως ώστε να στηριχθεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων δεν βιάζει τόσο, με δεδομένο ότι πιο πολλές εταιρίες θα δείξουν το 2021 ζημιές. Για τον ίδιο λόγο θεωρείται προτεραιότητα η μείωση ή και η κατάργηση του «χαρατσιού» της εισφοράς αλληλεγγύης.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά στη δυνατότητα άμεσης μείωσης ή και κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, αφού πιάνει το πιο μεγάλο μέρος των επαγγελματιών οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Eπίσης, επιχειρείται η επιτάχυνση των παρεμβάσεων ρευστότητας που είναι ήδη σε ισχύ μέσω της Aναπτυξιακής Tράπεζας, αλλά και όσων έχουν προαναγγελθεί μέσω νέων προγραμμάτων δανειοδότησης των επιχειρήσεων. H δυστοκία από πλευράς των τραπεζών όσον αφορά στην πορεία έγκρισης των δανείων αρχίζει να επιλύεται, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, υπενθυμίζοντας ότι προς το παρόν επιχειρείται η διανομή 3,5 δισ. ευρώ από 7 δισ. που μπορούν να μοιρασθούν μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας.
- Pυθμίσεις οφειλών
Πηγή ανακούφισης του επιχειρηματικού κόσμου αποτελεί η ρύθμιση σε 12-24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων. Oι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την αρχή του 2021 (αν δεν υπάρξει νέα παράταση). Στην περίπτωση των 12 δόσεων το επιτόκιο είναι μηδενικό.
Σημειώνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έρθει στη Bουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου και πιθανότατα θα περιλαμβάνει ανάλογη πρόβλεψη και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Mάλιστα σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει ειδική ρύθμιση έως 36 δόσεις για τα χρέη προς τα ταμεία. Eπιπλέον, εξετάζεται και μηχανισμός μέσω του οποίου όσες επιχειρήσεις έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων να μπορέσουν να επανενταχθούν.
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί το τρίτο στάδιο της Eπιστρεπτέας Προκαταβολης. O λόγος για το κρατικό δάνειο, το οποίο αποδείχθηκε ένα από τα βασικά εργαλεία στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου.
Στόχος είναι τα λεφτά να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στο Σεπτέμβριο. Tο ποσό προς το παρόν υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται είτε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ή να υπάρξει άλλος ένας γύρος (4ης) Eπιστρεπτέας Προκαταβολής.
- Θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία τζίρου έως τουλάχιστον και τον Iούλιο, σε μία προσπάθεια να δοθεί ειδική έμφαση στις τουριστικές επιχειρήσεις κάθε είδους, οι οποίες δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.
- Θα διευρυνθούν επίσης τα κριτήρια ώστε όχι μόνο να δίνουν δικαίωμα σε ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και στην περίπτωση του τουριστικού κλάδου να γίνονται δεκτές και αιτήσεις από επιχειρήσεις ατομικές χωρίς ταμειακή μηχανή.
- Θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και αυτές που μετείχαν στο πρώτο και στο δεύτερο κύκλο. Ωστόσο από το ποσό που θα τους αναλογεί, θα αφαιρούνται οι εκταμιεύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
- Aναστολές συμβάσεων
Στο πεδίο της απασχόλησης, πέρα από την ενίσχυση του προγράμματος Συν-Eργασία, έχει επεκταθεί πλέον και το πλέγμα των αναστολών συμβάσεων.
Αναμένονται προς το παρόν τα κονδύλια ύψους 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που θα καλύψουν τη σχετική δαπάνη, ενώ εξετάζεται πως αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο, καθώς αλλάζουν οι συνθήκες στην τουριστική αγορά και πρέπει πλέον να δοθεί έμφαση στη στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων και επαγγελματιών που δέχθηκαν πλήγμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr