Αυτό ανέφερε χτες στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στον Αντέννα. Ο έχων τα «κλειδιά» του κρατικού ταμείου σημείωσε ότι από τα 4 δισ. ετησίως θα πρέπει η χώρα να φτάσει σχεδόν τα 12 δισ. σε απορρόφηση εθνικών και κοινοτικών πόρων για να μπορέσει να αυξήσει το ΑΕΠ της κι έτσι να δημιουργήσει τον επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να κάνει τις υπεσχημένες φοροελαφρύνσεις.
Είναι προφανες ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, η αποτελεσματική απορρόφηση 72 δισ ευρώ μέσα σε περίπου 8 χρόνια όταν οι οι δείκτες απορροφητικότητας όλα αυτά τα χρόνια παρά τις βελτιώσεις είναι χαμηλοί ενώ ακόμη και το ΠΔΕ υποεκτελείται. «Η δουλειά μας είναι εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε ο υπουργός για τη διαχείριση των πόρων που εξασφάλισε η Ελλάδα από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, που παρέπεμψε σε μια μελλοντική υπερπροσπάθεια που πρέπει να γίνει.
«Τα χρήματα που θα απορροφήσουμε θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να διανεμηθεί μέσα σε έξι χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι η διαφορά στην τσέπη των πολιτών θα υπάρξει μόλις έρθουν τα πρώτα χρήματα.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της ανάπτυξης που θα φέρουν τα μεγάλα έργα θα ληφθούν αποφάσεις για μείωση των επιβαρύνσεων και μείωση των εισφορών. Βέβαια μένει να φανεί το πώς θα αυξηθεί η απορροφητικότητα ώστε οι υποσχέσεις να μη μείνουν κενές. Κι όλα αυτά όταν ο κρατικός μηχανισμός έχει δεδομένες δυνατότητες.
Για το πώς, πάντως, θα διανεμηθούν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης είπε: «Το πεδίο είναι ευρύ, το 30% θα πάει για σκοπούς της πράσινης Ευρώπης, που περιλαμβάνουν και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και νερού.»
Πάντως η επιδημιολογική εικόνα δημιουργεί ήδη ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο. «Κάθε φορά που πάμε να σηκώσουμε κεφάλι, έρχεται κάτι που μας πατάει» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, ενώ επιβεβαίωσε ότι επίκειται κι ένας νέος γύρος μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. «Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού, τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα», παραδέχθηκε ο Θ. Σκυλακάκης που σημείωσε ότι, πέρα από το «μαξιλάρι», τον τελευταίο χρόνο το κλίμα στις αγορές είναι άκρως ευνοϊκό για την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της σε ρευστό. Χτες μάλιστα η χώρα έβγαλε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, ενώ το 5ετές κινείται στη ζώνη του 0,22% και το 10ετές στο 1,03%.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως επίκειται και μια δεύτερη φάση των δανείων με κρατική εγγύηση κάτι που προτείνουν και οι θεσμοί. Έτσι αναμένονται άλλα 3,5 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στα 3,5 δισ. που έχουν δοθεί από την έναρξη του σχετικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επίσης στο τραπέζι είναι και το πώς θα στηριχτεί η εργασία με ένα πρόγραμμα κινήτρων κίνητρα προσλήψεων ή διατήρησης θέσεων εργασίας. Ήδη τρέχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ ωστόσο με δεδομένη τη συγκυρία, όπως έχει δείξει η χαμηλή αποδοτικότητα του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, πολλές επιχειρήσεις δε θέλουν να δεσμευτούν για τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Στη μάχη της οικονομίας πάντως αναμένεται να πέσουν και πόροι για χαμηλότοκα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Χτήματα που αναμένεται να φανούν από τον Οκτώβριο και μετά. Η ρευστότητα αυτή θα έρθει να συμπληρώσει την γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου, με έναν προϋπολογισμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr