Έτσι, με δεδομένη την εικόνα μέχρι σήμερα αλλά και το ότι το 39% του ελληνικού ΑΕΠ παράγεται από τρεις τομείς, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσπαθεί να δει τι κινήσεις μπορεί να κάνει ώστε να απαντήσει σε αυτήν την πολλαπλών μεταβλητών εξίσωση. Χτες μάλιστα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ρύθμιση για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020, στον τουρισμό, τις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, να πάρει μία μικρή παράταση, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους.
Βέβαια, όπως έχουν επισημάνει παράγοντες της αγοράς, η κίνηση αυτή για να έχει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να συνοδεύεται και από παρέμβαση στη φορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά, που αποτελούν και βασικό κομμάτι του τουριστικού πακέτου. Παράλληλα η προώθηση ενός έτοιμου, από καιρό, νομοσχεδίου για το λαθρεμπόριο, μπορεί να δώσει πρόσθετα έσοδα στο κρατικό ταμείο. Μάλιστα προ πανδημίας είχε ειπωθεί από επίσημα χείλη ότι θα γίνει νόμος άμεσα, αλλά είναι ακόμη στα συρτάρια. Όμως μια τέτοια κίνηση νομοθέτησης κρίνεται αναγκαία μια και ο κρατικός κορβανάς μετρά ήδη μεγάλες απώλειες λόγω πανδημίας.
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2020, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το δημοσιονομικό έλλειμμα «άγγιξε» τα 9 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 5,86 δισ. ευρώ μολονότι η «βουτιά» στα κρατικά έσοδα τον Ιούνιο κυμάνθηκε κοντά στο 23% από 33%, που είχε φτάσει τον Μάιο.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «τον Ιούνιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, μειωμένα μεν κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, αλλά αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το συγκεκριμένο μήνα».
Πάντως το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο ανήλθε σε 19,232 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,66 δισ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 79 εκατ. ευρώ περίπου (30 εκατ. ευρώ περίπου για τον Απρίλιο και 49 εκατ. ευρώ περίπου για τον Μάιο) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι». Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.
Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,371 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,381 δισ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,405 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,650 δισ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020.
Σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου) και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά 333 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,139 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 286 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.853 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,647 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Τον Ιούνιο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,204 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 955 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση στα έσοδα του συγκεκριμένου μήνα από το μέτρο των προηγούμενων μηνών για την παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,568 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 878 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,934 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 426 εκατ. ευρώ ή 12,7% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για τον Ιούνιο κατά 102 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 364 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (288 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 467 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Επίσης οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το α' εξάμηνο ανήλθαν στα 28,227 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2,703 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (25,524 δισ. ευρώ).
Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού -και άρα των κρατικών εσόδων- το επόμενο διάστημα είναι πολλοί: συνδέονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις ροές ξένων τουριστών, αλλά και με την εγχώρια πορεία της πανδημίας που καθορίζει και αυτή την κίνηση του εγχώριου τουρισμού.
Από τις ίδιες πήγες εκτιμάται επίσης ότι και το 2021 θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία ανά την ΕΕ για μέτρα στήριξης, αλλά και ότι οι επιπτώσεις στα έσοδα από τη φορολογία των νομικών προσώπων θα είναι πολύ πιο έντονες από αυτές στα φυσικά πρόσωπα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr