Το τεύχος προκήρυξης αναφέρει πως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση φάσματος θα ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να χορηγηθούν:
- έως πέντε (5) δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz,
- έως δώδεκα (12) δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz,
- έως έξι (6) δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703-733 MHz & 758-788 MHz,
- έως πέντε (5) δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz.
Όπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος της επερχόμενης δημοπρασίας δεν είναι να μεγιστοποιηθούν τα κρατικά έσοδα, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του κρατικού χρέους. Αντίθετα, η κυβέρνηση θέλει να δώσει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τον απαιτούμενο χώρο για να υλοποιήσουν τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία των δικτύων 5ης γενιάς το ταχύτερο δυνατόν, αλλά και για να μειώσουν περαιτέρω το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, και ειδικά του mobile Ιnternet.
Το Τεύχος Προκήρυξης περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, τις τιμές εκκίνησης, τους όρους πληρωμής καθώς και τους όρους χρήσης των δικαιωμάτων, σχετικά με την έναρξη ισχύος και τη διάρκειά τους και τις υποχρεώσεις κάλυψης για την παροχή υπηρεσιών φωνής/δεδομένων και ευρυζωνικών υπηρεσιών.
«Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω των δικτύων 5G, θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας την ανταγωνιστικότητά τους στις νέες αυτές αγορές και καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση των δεδομένων τους. Παράλληλα, θα αλλάξουν την καθημερινότητα των καταναλωτών, παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες επιλογών ανάμεσα σε εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που προσθέτει τα εξής: «Συγκεκριμένα, το πρότυπο 5G θα παρέχει συνδεσιμότητα σχεδόν παντού, γρήγορη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, πολύ μεγάλη χωρητικότητα και εξαιρετικά αξιόπιστες συνδέσεις. Συνεπώς, θα ανταποκρίνεται επιτυχώς σε πλήθος διαφορετικών συσκευών, με συγκεκριμένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), βιομηχανικές εφαρμογές, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, δίκτυα δεδομένων».
Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στην φασματική περιοχή 3600 MHz και φτάνει μέχρι τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.
Η διαδικασία χορήγησης πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, οι συμμετέχοντες με τις αιτήσεις συμμετοχής δηλώνουν τον αριθμό των τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων που επιθυμούν να τους χορηγηθούν στις φασματικές περιοχές 700 MHz, 2 GHz και 26 GHz. Με την αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία κάθε συμμετέχων δηλώνει το ποσό το οποίο προσφέρει ανά φασματική περιοχή για τις φασματικές περιοχές 700 MHz, 3600 MHz, 2GHz και 26 GHz προκειμένου να επιλέξει πρώτος την θέση, που θα τοποθετήσει τα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων, που δεσμεύονται για αυτόν.
Στο δεύτερο στάδιο διενεργείται δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, όπου ο κάθε υπερθεματιστής καταβάλλει την προσφορά που υπέβαλε με δυνατότητα ταυτόχρονης προσφοράς σε τμήματα ραδιοσυχνοτήτων, που ανήκουν σε διαφορετικές φασματικές περιοχές. Η διαδικασία αφορά σε όσα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων δεν έχουν δεσμευτεί στο πρώτο στάδιο. Η διαδικασία πολλαπλών γύρων διεξάγεται ταυτόχρονα για όλες τις φασματικές περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των μεγάλων ποσών που θα απαιτηθούν για επενδύσεις από τους παρόχους, προβλέπεται οι καταβολές για την απόκτηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων να γίνουν σε δέκα δόσεις και σε βάθος 15ετίας.
Με βάση στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στα δίκτυα νέας γενιάς και στην πληροφορική αναμένεται διεθνώς ένας πακτωλός επενδύσεων το επόμενο διάστημα, με τη συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων να δρομολογείται στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G).
Συγκεκριμένα, οι πάροχοι πρόκειται να διοχετεύσουν κατά την περίοδο 2020 έως 2025 συνολικές επενδύσεις της τάξεως του 1 τρισ. ευρώ. Το 80% αυτών, δηλαδή 770 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διοχετευθεί σε δραστηριότητες σχετικές με την τεχνολογία 5G σε όλον τον κόσμο.
Προς το παρόν, η τεχνολογία 5G, που υπόσχεται ταχύτητα έως και 100 φορές μεγαλύτερη από τα δίκτυα της προηγούμενης γενιάς (4G), διατίθεται σε 24 αγορές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι αγορές αυτές είχαν προμηθευτεί την τεχνολογία 5G από περίπου 46 παρόχους τηλεπικοινωνιών μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Στην πλειονότητά τους, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία 4G. Συγκεκριμένα, το 4G εξυπηρετεί το 52% των παγκόσμιων συνδέσεων επικοινωνιών με κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.
Σύμφωνα, ωστόσο, με σχετική έκθεση της Ένωσης Διαχειριστών Κινητής Τηλεφωνίας (GSMA), μέχρι το 2025 τα δεδομένα πρόκειται να ανατραπούν, αφού τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούνται για το 56% των επικοινωνιών με κινητά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr