Όπως φαίνεται τα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφωνίες είναι πολλά και έτσι δεν αναμένεται συμφωνία. Μάλιστα οι θεσμοί έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει πιέσεις ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν κενά που θα «εκμεταλλευτούν» όσοι επιδιώκουν να μπλοκάρουν σχέδια αναγκαστικής εκτέλεσης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση εν μέσω μιας σφοδρής κρίσης δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να δει να γίνονται πλειστηριασμοί ειδικά με το νέο πλαίσιο να είναι σε εκκρεμότητα.
Στα ανοικτά ζητήματα πέρα από το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης όσων δανειοληπτών επλήγησαν από την πανδημία εντάσσεται η λειτουργία του Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την α’ κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών κι εν συνεχεία θα τους την εκμισθώνει, ως ασφαλιστική δικλείδα απέναντι σε εξώσεις, αλλά και η εξωδικαστική διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα- πλην των επιχειρήσεων.
Οι θεσμοί συμπλέουν με τις τράπεζες που ζητούν οι όποιες ρυθμίσεις να είναι περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα ζητούν αυστηρό πλαίσιο και σαφείς προθεσμίες για τη λειτουργία και παρέμβαση αυτού του Φορέα, που θεωρούν ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Κύριος λόγος που προτάσσουν είναι ότι πιθανόν η λειτουργία ενός τέτοιου νέου φορέα – ταμείου που θα μπορεί με βάση κάποιες πληροφορίες από το υφιστάμενο σχέδιο, να παρεμβαίνει πριν από την τέλεση του πλειστηριασμού, θα μπλοκάρει αναγκαστικές εκτελέσεις και άρα το «ξεμπρόστιασμα» των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Επίσης οι θεσμοί και οι τράπεζες σε σχέση με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς παρέμβασης φέρονται να επιμένουν να ζητούν να πληρώνει με όποιο τρόπο μπορεί, ο οιοσδήποτε καταφεύγει σε αυτές τις διαδικασίες για την πλήρη διαγραφή των υπολοίπων χρεών, ακόμη και μετά τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης διαφωνίες υπάρχουν και για όσους έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση λόγω πανδημίας με τους θεσμούς να θέλουν η περίμετρος προστασίας να είναι περιορισμένη και να μπουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη στήριξή τους. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών που είναι σε γνώση των θεσμών περίπου 300- 330 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω των εκτάκτων συνθηκών. Μάλιστα σχετική επεξεργασία αναμένεται να γίνει σήμερα για το όλο αυτό θέμα.
Πάντως η κυβέρνηση προσπαθεί να τρέξει και να λειτουργήσει από τον Ιούλιο ως το τέλος του έτους ένα σχήμα επιδότησης των δόσεων δανείων, που συνδέονται με την α΄κατοικία, όχι μόνο “κόκκινων” αλλά και ενήμερων δανειοληπτών, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από το οικονομικό επιτελείο επιδότηση θα φτάνει στο 90% για τα ενήμερα δάνεια, για τα “κόκκινα” και τα καταγγελμένα δάνεια θα περιορίζεται στο 80% και 70% αντιστοίχως, ενώ η επιδότηση θα φθίνει ανά τρίμηνο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr