Έτσι, πιο συγκεκριμένα οι επόμενες μέρες θα δείξουν πώς θα τρέξουν δυο βασικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, ενώ η βελτίωση του καιρού και το πρώτο «ξεμούδιασμα» του κόσμου λόγω τριημέρου θα δημιουργήσουν ενδεχομένως καλύτερες προϋποθέσεις για πολλές επιχειρήσεις μετά από τις πρώτες «συγκρατημένες» μέρες άρσης της καραντίνας.
Παράλληλα ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει να δει τα αποτελέσματα των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το κατά πόσο κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες θα ανταποκριθούν τις απαιτήσεις των καιρών.
Ήδη, στο χρηματοδοτικό μέτωπο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει στις επόμενες μέρες θα διαμορφωθεί «ποινολόγιο» για όσες τράπεζες δεν τρέξουν γρήγορα το πρόγραμμα εγγυοδοσίας του δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Βέβαια οι τράπεζες τονίζουν ότι οι ίδιες κάνουν το καθήκον τους ακολουθώντας τις επιταγές της νομοθεσίας όπως έχει διαμορφωθεί από την πολιτεία.
Πιο συγκεκριμένα στην πρωινή ζώνη του ΣΚΑΪ το Σάββατο ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι τράπεζες θα αξιολογηθούν για το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων και όσες δεν ανταποκρίνονται όπως πρέπει θα χάνει χρήματα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε πως πλέον οι πελάτες των τραπεζών θα χρειάζεται να καταθέτουν μόνο 12 έγγραφα για τη ρύθμιση δανείων. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να είσαι τραπεζικά ενήμερος μέχρι 31/12/2019 και ο ορισμός των προβληματικών επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες λαμβάνουν ένα μέρος του ρίσκου, όπως εξήγησε. Εξασφάλιση δανείου έως 40% του ποσού θα υπάρχει αναλόγως τον πελάτη. «Όσο πιο αξιόχρεος είσαι τόσο λιγότερη εξασφάλιση έχεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Στη συνέχεια είπε πως τα 2 δισ. μοιράστηκαν βάσει του επισήμου μεριδίου αγοράς της κάθε τράπεζας. «Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα. Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού.
Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα. Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και να απολογηθούν στους μετόχους τους.»
Για το εγγυοδοτικό, συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε πως εάν μια τράπεζα ζητάει υποχρεωτικά 40% εξασφάλιση από τους πελάτες, όταν την ελέγξουν, θα έχει μείνει πίσω και τότε θα της πάρουν τα χρήματα πίσω.
«Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά. Να ξηλώσουν τους διευθυντές σε όποια τράπεζα δε δίνει δάνεια στον κόσμο.»
Όσον αφορά το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα λεφτά δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα. «Ο σχεδιασμός είναι σύνθετη διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.»
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα έχουν τη γενική επιστασία και ευθύνη για τη διαχείριση του πακέτου, συμπλήρωσε. «Αν σπαταλήσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είμαστε ανάξιοι.»
Επίσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου τρέχουν οι αιτήσεις για τη νέα φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, στην οποία ποντάρουν στη κυβέρνηση για στήριξη μικρών επιχειρήσεων που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος. Ο νέος γύρος παροχής φθηνών κρατικών δανείων έχει ύψος 1,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό:
1. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου
2. Το μέτρο θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου. Επιπρόσθετα θα διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση. Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρειάζεται στήριξης
3. Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους, αλλά από το ποσό που θα δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει.
4. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής πιστώθηκαν σε περισσότερες από 51.500 επιχειρήσεις χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 580 εκ. ευρώ (κατά μέσο όρο περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση). Το 58% των συνόλου διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις με 1 έως 50 εργαζόμενους αντιστοιχούσαν στο 84% του συνόλου και μοιράστηκαν το 80% των πόρων.
Επίσης η κυβέρνηση επαναφέρει ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή μικροπιστώσεων σε επιχειρήσεις. Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Ημερησία” με νομοσχέδιο που θα περάσει το επόμενο διάστημα από τη Βουλή, «θα έχουν πρόσβαση στις μικροπιστώσεις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι τώρα αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και ταλαιπωρούνται από την τοκογλυφία. Έτσι νέοι startups και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί ξεκινήσει μια επιχείρηση. Κυρίως ευνοείται η η υγιής επαγγελματική κουλτούρα και υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθεί μια νέα γενιά κακοπληρωτών.
Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις αποσκοπεί στη διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων έως τις 25.000 χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή επιθυμούν να συστήσουν μικρή επιχείρηση. Τα ιδρύματα μακροχρηματοδοτήσεων θα είναι απαλλαγμένα από τις βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται λόγω της συστημικής σημασίας οι τράπεζες. Έχει εμπνευστεί το πλαίσιο από Ευρωπαϊκό Κώδικα και Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων και ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός, επομένως μέσα στον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr