Τα όσα είπε η Κ. Λαγκάρντ δίνουν στήριξη στο «σχέδιο αντίστασης» του Υπ. Οικονομικών στην πρόσκληση του ESM για αξιοποίηση του φτηνού δανεισμού του Μηχανισμού που μπορεί να προσφέρει μεγάλες οικονομίες κλίμακας (720 εκ εξοικονόμηση για κάθε 10 δισεκ. δανεισμού με βάση τα σημερινά επιτόκια των 10ετών ομολόγων) αλλά δημιουργεί αβεβαιότητες. Άλλωστε γι' αυτό η Ελλάδα αναμένει ποιος άλλος μεγάλος του Νότου θα πάρει δάνειο από τον Ευρωμηχανισμό για να δει τι θα πράξει.
Μιλώντας, πάντως, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», χτες, ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται- μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Είπε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια και επανέλαβε πως «δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM».
Πλέον μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ υπάρχουν περισσότερες και καλές σε σχέση με το κόστος φτηνές επιλογές για δανεισμό και άρα περαιτέρω στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων.
Οι χτεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ αυξάνουν τη δυνατότητα αγοράς περίπου ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Με τις προηγούμενες ανακοινώσεις το όριο ετίθετο στα 12 δισ ευρώ. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ φαίνεται ως το τέλος Μάιου αγοράστηκαν μέσω του Pandemic Emergency Purchase Programme περί τα 4,7 δισ ευρώ ελληνικών τίτλων.
Μετά, δε, και τις χτεσινές ανακοινώσεις, που θα οδηγήσουν το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) στα 1,350 τρις. ευρώ (αύξηση κατά 600 δισεκ), όπως εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα ενταχθούν στον εν λόγω πρόγραμμα συνολικά περίπου 25 δισ ελληνικά ομόλογα. Προφανώς με αυτό το ποσό ενισχύεται η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους δανεισμού που βέβαια παράλληλα με τον αγώνα γα συγκράτησης της ύφεσης
Σημειώνεται ότι το έκτακτο QE θα είναι ανοικτό τουλάχιστον ως το επόμενο καλοκαίρι κάτι που δίνει την ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να χαράξει το δανειακό πρόγραμμα για το επόμενο 12μηνο, που ουσιαστικά συμπίπτει χρονικά με την εκτιμώμενη περίοδο ανάκαμψης. Επίσης άλλη μια κίνηση ανακοινώθηκε χτες που δίνει περαιτέρω στήριξη ειδικά σε χώρες με ψηλό χρέος. Δηάδή η ΕΚΤ δεν θα “εξαργυρώνει” τα κουπόνια των ομολόγων, που θα λήγουν ως το τέλος του 2022 αλλά θα επανεπενδύει συγρκατώντας τα κόστη δανεισμού του Νότου.
Ήδη πάντως το αποτύπωμα των αποφάσεων της ΕΚΤ ήταν θετική καθώς οι τιμές των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr