Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία ήταν οι χώρες που εξ αρχής είχαν ταχθεί ενάντια στην πρόταση Μέρκελ - Μακρόν και στη συνέχεια σε αυτή της Κομισιόν που παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλά φον ντερ Λάιεν.
Τα 27 κράτη-μέλη πρόκειται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή για το Ταμείο αυτό, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.
Όπως και το "κουαρτέτο λιτότητας" (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία) έτσι και η Φινλανδία θεωρεί πως το ποσοστό των επιχορηγήσεων είναι πολύ μεγάλο, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις και για την έκδοση χρέους.
Το Ελσίνκι δηλώνει ανοικτό σε προτάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις, απαιτώντας όμως να μειωθεί το μερίδιο των επιχορηγήσεων στο πακέτο και να αυξηθεί αντιστοίχως εκείνο που θα δοθεί με τη μορφή δανείων.
Το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή ύψους που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπει ότι τα 500 από τα 750 δισ, ευρώ θα διατεθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την πλήρη στήριξή της στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύμφωνα μεταξύ των κρατών- μελών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr