Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), Dr. Volker Treier, δήλωσε ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν άλλαξε τα δεδομένα κι ότι η δέσμευση και το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει ενεργό, ενώ ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, υπογράμμισε ότι η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση του Covid-19 ως μια ευκαιρία να «σπάσει» τις παλιές συνήθειες και να οικοδομήσει μια κυκλική, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία.
Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον, που συγκέντρωσε το Hellenic-German Virtual Business Forum, καθότι, όπως είπε, οι συμμετοχές πλησίασαν τις 250 και οι B2B ελληνογερμανικές συναντήσεις ξεπέρασαν επίσης τις 250, ενώ χαρακτήρισε στρατηγικής φύσεως τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
Dr. Volker Treier
Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), Dr. Volker Treier, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν ιδιαιτέρως ελκυστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό, τονίζοντας ότι η κρίση του κορονοϊού δεν άλλαξε τα δεδομένα. «Η δέσμευση και το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν ενεργά», δήλωσε.
«Το σημερινό Hellenic-German Virtual Business Forum αποτελεί σημείο εκκίνησης για νέες ανάλογες δράσεις», τόνισε ο Dr. Volker Treier, για να προσθέσει ότι το Βερολίνο θα επιμείνει στις στενές σχέσεις συνεργασίας, που έχει ήδη αναπτύξει με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα, με τον Υφυπουργό, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, προσβλέποντας σε νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τον Dr. Volker Treier, οι τομείς της ενέργειας, των ΑΠΕ, του περιβάλλοντος, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης αποτελούν βασικά επενδυτικά πεδία για την Ελλάδα, που προσφέρουν ευκαιρίες. «Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις δυνατότητες να πρωτοστατήσει επενδυτικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, επιθυμία μας είναι οι επαφές μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επενδυτών να συνεχιστούν στο Βερολίνο, όπου και σας προσκαλώ. Οι δύο χώρες, εξάλλου, έχουν καλλιεργήσει βαθιές και αποδοτικές σχέσεις οικονομικής συνεργασίας, που θα πρέπει να έχουν συνέχεια», συμπλήρωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), τοποθετούμενος στο πλαίσιο του Hellenic-German Virtual Business Forum.
Κώστας Φραγκογιάννης
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε το γεγονός ότι η πανδημική κρίση ανέδειξε την ανάγκη κάθε χώρας να κρατήσει σε κοντινές αποστάσεις τις κύριες παραγωγικές της μονάδες και η Ελλάδα, όπως είπε, είναι μοναδικά τοποθετημένη, ώστε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. «Έχουμε το πλεονέκτημα μιας ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης με εκτεταμένες λιμενικές υποδομές και εξαιρετικές συγκοινωνιακές συνδέσεις προς την Κεντρική Ευρώπη. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής και εργασίας είναι αισθητά χαμηλότερο σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη», τόνισε ο Υφυπουργός για να σταθεί αμέσως μετά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα της πολιτικής σταθερότητας με μια κυβέρνηση που απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είναι σαφώς προσανατολισμένη προς τις επιχειρήσεις.
Κατά τον κ. Φραγκογιάννη, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση του Covid-19 ως μια ευκαιρία να «σπάσει» τις παλιές συνήθειες και να οικοδομήσει μια κυκλική, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία.
«Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν πιο καινοτόμες λύσεις. Η κρίση ανέδειξε την αξία των ψηφιακών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου...Σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτήν την ευκαιρία, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ψηφιακή μετάβαση του ελληνικού εμπορίου, αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι παράλληλα με την κρίση της πανδημίας ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος και με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη ενσωμάτωσης λύσεων και στις δύο κρίσεις, με την έννοια ότι τα προγράμματα ανάκαμψης πρέπει να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με αυξημένη ανθεκτικότητα. «Η Ελλάδα ήδη υλοποιεί ένα πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας έως το 2028, το οποίο δημιουργεί εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στις ΑΠΕ και σε συναφείς τομείς», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Φραγκογιάννης στάθηκε και στη ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. «Παρά την κρίση του Covid, διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες παραμένει έντονο και ως εκ τούτου, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων κοινωνικής απόστασης» πρόσθεσε.
Αλέξης Πατέλης
Ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, συνδέοντας το σημερινό Hellenic-German Virtual Business Forum με το Ελληνογερμανικό Φόρουμ του Βερολίνου, σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως πολλά άλλαξαν από τότε, αυτό το οποίο παραμείνει σταθερό, είναι η αποφασιστικότητα και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η κρίση της πανδημίας, μας κατέστησε ακόμη πιο αποφασισμένους και ακόμη πιο επικεντρωμένους στις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε με έμφαση.
«Πιστεύω ότι οι τελευταίοι μήνες έχουν δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημική κρίση, οδήγησε στην κεφαλαιοποίηση υπεραξίας, η οποία ενίσχυσε το brand της χώρας διεθνώς», τόνισε ο κ. Πατέλης για να αναφερθεί εκτενώς στη συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν περί σταδιακής επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, όπως και στο προσεκτικό άνοιγμα των συνόρων της στους ξένους τουρίστες, με βασικό μήνυμα το ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή διεθνή τουριστικό προορισμό. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη πίτα», ήταν το σχόλιο του Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού για τη φετινή τουριστική περίοδο και τις επιδώσεις της χώρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευθεί τη θετική αυτή συγκυρία για την Ελλάδα, ώστε να προσελκύσει νέες επενδύσεις, αφού όπως είπε, «χώρες που είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας θα εξέλθουν από την κρίση ταχύτερα αλλά και ισχυρότερες, όπως και πιο αξιόπιστες μεσοπρόθεσμα».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης σχολίασε το γεγονός ότι μόλις σε 11 μήνες διακυβέρνησης, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε συνολικά 68 νομοσχέδια. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι με ένα από τα νομοσχέδια περιορίστηκε σημαντικά η γραφειοκρατία για περιβαλλοντικές άδειες σε μόλις 100-150 ημέρες από 6-8 χρόνια πριν. Επίσης, ο περιβαλλοντικός κανονισμός της Ελλάδας εναρμονίστηκε με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναβαθμίστηκε το πλαίσιο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Ακολουθεί, όπως σημείωσε, ένα ακόμη νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ προχωρά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ο κ. Πατέλης πρόσθεσε ότι με το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει επίσημα τον χάρτη πορείας της χώρας προς την ηλεκτροκίνηση, με την υποβολή σχετικού νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.
Για την ψηφιακή μεταρρύθμιση τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδόν καθημερινά προωθεί ειδικές διατάξεις, ενώ έπεται και ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα συμπληρώσει τα όσα επιτεύχθηκαν εν μέσω της πανδημίας περί ψηφιοποίησης, τηλεργασίας και ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν και το πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 750 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι τα 23 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 9 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει την ευθύνη απέναντι στους εταίρους της αλλά και στον ελληνικό λαό να τα επενδύσει με σύνεση. «Έχουμε καθήκον να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να μεταμορφώσουμε αυτήν τη χώρα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.
Κωνσταντίνος Μαραγκός
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε για το τετραήμερο Hellenic-German Virtual Business Forum, το οποίο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων εκπροσώπων εταιρειών, οργανισμών και φορέων της αγοράς αλλά και ένα ιδιαιτέρως υψηλό αριθμό συμμετεχόντων σε virtual B2B επαφές, υπογράμμισε ότι οι τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της καινοτομίας προσφέρονται για την ανάπτυξη μακρόπνοων επενδυτικών projects, υψηλής υπεραξίας για την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Σημείωσε ειδικότερα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που εκδήλωσαν τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Φόρουμ του Βερολίνου, η γερμανική τράπεζα KfW και η European Investment Bank για τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά projects «πράσινης» ενέργειας, όπως και το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπέγραψαν η γερμανική RWE, μία από τις μεγαλύτερες –παγκοσμίως- ενεργειακές εταιρείες, με ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ και η ΔΕΗ, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο κ. Μαραγκός χαρακτήρισε τη Γερμανία στρατηγικό εταίρο στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων, τόνισε το ενδιαφέρον των δύο χωρών για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας τους, με την Ελλάδα, όπως είπε, να έχει φιλόδοξους αλλά και ρεαλιστικούς στόχους. Ως βασικότερο ανέδειξε την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματός της μέχρι το 2028 και την υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα», που περιλαμβάνει επενδύσεις 43,8 δισ. με την προοπτική της δημιουργίας 60.000 νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη δεκαετία.
Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου επεσήμανε τη «μεγάλη αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας καθώς και του οικοσυστήματός της, που - αν και περιορισμένο σε αριθμό - αποδεικνύεται, εξαιρετικά δυναμικό».
Σημειώνεται ότι τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, Γενικός Διευθυντής Endeavor Greece, ενώ η δράση υποστηρίχθηκε από το Praxi Network.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr