«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Eurogroup αποφάσισε προσφάτως ότι δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020, θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση στην κρίση του κορονοϊού», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα δηλαδή με τον υπουργό Οικονομικών όταν οι έκτακτες συνθήκες πάψουν να υπάρχουν η Ελλάδα θα επιδιώξει μία... επιστροφή στο παρελθόν με ευνοϊκότερους όρους εποπτείας και σίγουρα με χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.
Το CNBC από τη μεριά του σχολιάζει στο ίδιο δημοσίευμα πως η κρίση του κορονοϊού αύξησε το χρέος της Ελλάδας σχεδόν στο 200% έναντι του ΑΕΠ.
Εχοντας ήδη περάσει από τρία προγράμματα διάσωσης μέσα σε μια δεκαετία, η Ελλάδα συμφώνησε το 2018 να φτάσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022. Αν και αυτό το επίπεδο πλεονάσματος περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης για δαπάνες, ήρθε ως αντάλλαγμα για χαλαρότερους όρους αποπληρωμής.
Στην αρχή της πανδημίας, οι ευρωπαϊκοί φορείς χάραξης πολιτικής συμφώνησαν τον Μάρτιο να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα – μέλος, δίνοντάς τους περισσότερο χώρο για να αντεπεξέλθουν στο άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ από τον κορονοϊό. Ωστόσο, αυτό θα είναι ένα προσωρινό μέτρο στην ΕΕ, ως απάντηση στην οικονομική κρίση.
Η Κομισιόν προέβλεψε τον Μάιο ότι το ελληνικό κρατικό χρέος θα ανέλθει στο 196,4% για το 2020 και στο 182,6% για το 2021. Το 2019 το χρέος ήταν στο 176,6% του ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr