Ενδεικτική η αναφορά χτες του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την περίοδο που εμείς καταγράφουμε μικρότερη κυκλοφορία του ιού, ενώ άλλες χώρες ακόμα στενάζουν, να τηρούμε μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, τους κλειστούς χώρους και, φυσικά, να τηρούμε όλες τις οδηγίες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα συμβατά με τον ιό, να αναζητούμε τη διάγνωση και να απομονωνόμαστε και εμείς και οι επαφές μας.
Ελπίζω να καταφέρουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια εντελώς νέα κανονικότητα, όπως ισχυρίζονται οι συνάδελφοι μου από την Νότια Κορέα.
Ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας υπενθυμίζοντας πόσο εύθραυστα είναι όλα.
Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί, μέσα σε ένα πλαίσιο με έντονα στοιχεία αβεβαιότητας, να καθορίσει τα επόμενα βήματα στήριξης και αναθέρμανσης της οικονομίας. Χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χαρακτηριστικά (στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ) ότι «όταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δούμε τη συγκυρία τον Οκτώβριο». Ο ίδιος, όπως είπε, προτιμά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας πως «επιμένω στην αξία και στην έννοια των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία σε μια “καινούργια” οικονομία».
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα δει πώς θα πάει η οικονομία τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια η χώρα «έχτιζε απόθεμα» για το χειμώνα, κυρίως λόγω τουρισμού. Αναμένει δηλαδή πόσο θα πάει η ύφεση, τι θα συμβεί στις μεγάλες αγορές της ΕΕ με τις οποίες συνδεόμαστε δομικά, πού θα κινηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων, τι θα μαζευτεί στα κρατικά ταμεία ώστε να διαμορφωθούν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της ανάκαμψης, πάντα χωρίς το «βραχνά» και την επόμενη χρονιά των σκληρών πολιτικών λιτότητας του Συμφώνου Σταθερότητας.
Πέρα από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως ανέφερε ο κ. Σαϊκούρας (μέτρο που πάει για πιο μετά) το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να δει τι θα δώσει στους ιδιοκτήτες, όπου πλήττονται σημαντικά από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ βέβαια αποτελούν και προνομιακή πολιτική βάση της κυβερνώσας παράταξης.
Σημειώνεται η κυβέρνηση με απόφασή της έδωσε δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης σε επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Επίσης όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν σε πληττόμενους ΚΑΔ είχαν δικαίωμα και αυτές σε μείωση ενοικίου για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους. Καθώς η αγορά επανέρχεται σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας, η περίμετρος κάλυψης της έκπτωσης ενοικίου έχει πλέον περιοριστεί.
Μάλιστα τον Ιούνιο η έκπτωση θα ισχύει για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.
Στον αντίποδα για τους ιδιοκτήτες μέχρι στιγμής οι πληροφορίες παραπέμπουν σε διάταξη η οποία προβλέπει συμψηφισμό του 1/3 εισοδημάτων που απώλεσαν με φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο και μετά. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που θα χάσει φέτος 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου θα μπορεί να συμψηφίσει τα 333 ευρώ αυτής της απώλειας (ποσοστό 33,3%) με τον φετινό φόρο για το εισόδημα, τον ΕΝΦΙΑ ή με άλλη αναλόγου ύψους φορολογική υποχρέωση.
Οι ιδιοκτήτες βέβαια δεν είναι και τόσο «χαρούμενοι» με την εν λόγω ρύθμιση, ωστόσο από το Υπ. Οικονομικών τονίζεται ότι με δεδομένα τα περιθώρια του προϋπολογισμού δεν μπορεί να προωθηθεί κάτι πολύ «γενναίο. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα στοιχίσει μόλις 70 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Βέβαια χτες ο κ. Σταϊκούρας έκανε και πάλι λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που ήταν μια από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης προ πανδημίας ότι θα γίνει σε ποσοστό 8%. Ωστόσο ακόμη και αυτό είναι δύσκολο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες των ιδιοκτητών.
Σε σχέση με την προκαταβολή φόρου μέσα στον Ιούλιο θα ληφθούν οι αποφάσεις, οπότε και θα υπάρχει μια ασφαλής καταγραφή της μείωση του τζίρου σχέση με πέρυσι. Όπως φαίνεται η μείωση θα ισχύσει μόνο για τους επιχειρηματικούς κλάδους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αλλά θα φτάνει πιθανόν και σε ποσοστά έως και 50%, κάτι που σημειώνεται ότι πριν τις εκλογές είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr