«Έχει μεγάλη διαφορά στο αντίκτυπο αν το lockdown θα κρατήσει ένα, δυο ή τρεις μήνες. Όσο δεν έχουμε καλύτερη εικόνα για το πόσο θα χρειαστεί ο έλεγχος της πανδημίας δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις σε ότι αφορά το χρέος», σχολίασε ο Τόμσεν.
«Η Ελλάδα ξεκινούσε να βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών της και ένα αναπτυξιακό μομέντουμ πριν από την κρίση», επισήμανε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας η Ελλάδα θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά, εκτίμησε και εξήγησε ορισμένους λόγους:
- Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις μεταφορές, ενώ παράλληλα η οικονομία στηρίζεται στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Έτσι, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ευρωομολόγων, ο Τόμσεν δήλωσε ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλες οι χώρες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια. Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ είναι σημαντικό. Το ΔΝΤ δεν παίρνει θέση στο θέμα των ευρωομολόγων αλλά τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρή αντίδραση από την Ευρώπη».
Διαβάστε επίσης:
Έκρηξη ανεργίας και βαθιά ύφεση (10%) η πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr