Στην ανάλυση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι «η αρχική άμεση επίπτωση των shutdown μπορεί να είναι μια μείωση του επιπέδου της παραγωγής από ένα πέμπτο μέχρι ένα τέταρτο σε πολλές οικονομίες, με τις δαπάνες των καταναλωτών να μειώνονται δυνητικά κατά περίπου ένα τρίτο».
«Αυτή είναι μόνο η αρχική επίπτωση στο επίπεδο της παραγωγής», τονίζει ο ΟΟΣΑ και συμπληρώνει ότι «η επίπτωση για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του μεγέθους και της διάρκειας των εθνικών shutdowns, την έκταση της μειωμένης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, την ταχύτητα με την οποία θα αρχίσουν να αποδίδουν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική». «Η επίπτωση των shutdown θα αποδυναμώσει ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», παρατηρεί.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Η ανάλυση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι στις χώρες όπου τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, οι επιπτώσεις θα είναι πιο βαριές.
«Για την Ελλάδα η δυνητική αρχική επίπτωση που θα έχουν στη δραστηριότητα τα μερικά ή ολοκληρωτικά shutdown ως ποσοστό του ΑΕΠ σε συνεχείς τιμές, πλησιάζει το -35%», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
«Ο λόγος διότι ο τουρισμός, η εστίαση και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα από τα shutdown, φαίνεται να έχουν υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση.
Διαβάστε επίσης:
ΟΟΣΑ: Κάθε μήνας καραντίνας μειώνει την ανάπτυξη κατά δύο μονάδες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr