Για την Ελλάδα ο Σεντένο είπε ακόμα πως για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά πέτυχε τους στόχους της και συνεπώς δικαιούται να έχει ευελιξία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup η Ελλάδα θα έχει την ευελιξία που θα έχουν και όλα τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να διαχειριστή την κρίση του κορονοϊού, την οποία πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είχε παρομοιάσει με "πόλεμο".
Ανάλογη τοποθέτηση για την Ελλάδα έκανε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό και το «σύνορο της Ελλάδας που επίσης είναι σύνορο της Ευρώπης». Όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της παρόλα τα απρόβλεπτα προβλήματα που προκύπτουν.
Η ελληνική πλευρά είναι πλήρως ικανοποιημένη από το γεγονός ότι το eurogroup σε αυτή τη φάση δείχνει πως έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. «Οι αποφάσεις του Eurogroup ουσιαστικά σημαίνουν πως δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης της Δευτέρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα εργαστεί με ταχύτητα ώστε να προσδιοριστούν νέα μέτρα ανακούφισης εργοδοτών και εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Επίσης, πρόκειται να υπάρξει και συνάντηση με τις τράπεζες, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και κυρίως να συζητηθούν μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης και την στήριξη των δανειοληπτών.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup αναφέρεται πως:
Οι προκαταρκτικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η συνολική δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία θα είναι μεγάλη. Έχουμε ως τώρα αποφασίσει να λάβουμε μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020 για να στηρίξουμε την οικονομία, πέρα από τον αντίκτυπο τον αυτόματων σταθεροποιητών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πλήρως. Έχουμε ως τώρα, δεσμευτεί να προσφέρουμε κανάλια ρευστότητας τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ, που θα αποτελούνται από σχήματα δημόσιων εγγυήσεων και αναβολής πληρωμής φόρων. Τα νούμερα αυτά μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερα αργότερα.
Τα ακόλουθα μέτρα είναι μέρος της συντονισμένης μας δράσης για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας.
Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και επιπροσθέτως θα εφαρμόσουν αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 θα καταπολεμηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα. Στο βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης στην κάθε χώρα, θα εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα όπως:
- Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας. Θα διατεθούν κατάλληλοι πόροι στους τομείς υγείας και τα συστήματα πολιτικής προστασίας.
- Στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες διαταραχές και ελλείψεις ρευστότητας, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις σε τομείς και περιοχές που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα, συμπεριλαμβανομένου των μεταφορών και του τουρισμού – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να δανειστούν, εγγυήσεις για τις εξαγωγές και άρση ποινών για τις καθυστερήσεις σε δημόσιες συμβάσεις.
- Στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται για να αποφευχθούν απώλειες στην απασχόληση και στα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης και της βραχυπρόθεσμης στήριξης της απασχόλησης, της παράτασης των επιδομάτων ασθένειας και ανεργίας και αναστολή της πληρωμής φόρου εισοδήματος.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr