Γι’ αυτό προφανώς ο Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε στην ΕΡΤ ότι το πρόβλημα από την επιδημία του κορονοϊού είναι μεγαλύτερο απ΄ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν κάποιες πρώτες επιδράσεις λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού, ωστόσο αυτές δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει σενάρια για τις επιπτώσεις στη χώρα και πως ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια προβλήματα στον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση ζητήματα όπως η κίνηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αφίξεις στο «Eλ. Βενιζέλος», η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στο φόντο αυτό η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι αφενός να συμμαχήσει με τις δυνάμεις εκείνες στην ΕΕ που επιδιώκουν τη στήριξη της πολιτικής της δημοσιονομικής επέκτασης ώστε να απομειωθεί το κόστος από τη νόσο αλλά και να προχωρήσει σε ακριβή εκτίμηση της κατάστασης. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο εκτίμησε ότι τα κράτη μέλη «μάλλον θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα και να υποβάλουν αιτήματα στην Κομισιόν για κάθε παρέκκλιση που ήθελε προκύψει από τους δημοσιονομικούς στόχους, παρά να αναμένουν μια συνολική ευρεία κάλυψη από τις Βρυξέλλες για να καλύψουν τις απώλειες. «Το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση "ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης". Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να αξιολογήσει τα αιτήματα των κρατών μελών» τόνισε ο κ. Σεντένο. Και εξήγησε πως «η ρήτρα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πάντως ότι το βλέμμα όλων στρέφονται στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου, όπου στόχος είναι η ανάληψη συντονισμένης δράσης για όλα τα κράτη – μέλη με τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών. Στόχος πάντως είναι να προχωρήσουν οι φορο - ελαφρύνσεις κανονικά καθώς όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας η υλοποίηση θα γίνει με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Μετά βέβαια από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, προκύπτει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι πολύ διστακτικές στον να συναινέσουν σε αιτήματα του Νότου, της Γαλλίας και της Ιταλίας για μέτρα χαλάρωσης.
Όπως είναι προφανές η Ελλάδα αναμένει με ενδιαφέρον τη νέα αυτή μάχη μεταξύ βορρά και νότου την ώρα που αντιμετωπίζει και το βάρος τους προσφυγικού. Τούτων δοθέντων οι προβλέψεις για την ανάπτυξη άρα και οι στόχοι για πλεονάσματα πλέον έχουν πολλές μεταβλητές.
Πάντως, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, βάζοντας τον πήχη πολύ κάτω από το 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2% και άρα επηρεάζονται οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις (Οκτώβριος 2019) του ΔΝΤ για το πλεόνασμα ήταν 2,6% του ΑΕΠ για το 2020 και 2,5% του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022, την ώρα που ο μνημονιακός στόχος είναι στο 3,5% του ΑΕΠ.
Στο φόντο αυτό έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13-19 Απριλίου – εάν γίνει…), αλλά και το πότε θα γίνει η 6η αξιολόγηση για να φανεί τι θεωρούν οι διεθνείς οργανισμοί. Όλα τούτα βέβαια, μαζί με την αναστάτωση στις αγορές, επηρεάζουν και την προσπάθεια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας και του συνδεόμενου δεύτερου αιτήματος εξαγοράς ακριβών δανείων της Ελλάδας προς το Ταμείο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr