Συγκεκριμένα, απομένουν 78 ημέρες μέχρι την 30η Απριλίου, όταν και η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κλείσει. Η διαδικασία συνεχίζει να κινείται με μη ικανοποιητικούς ρυθμούς, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών, από τους 65.393 πολίτες που μπήκαν στην πλατφόρμα, έχουν κάνει αίτηση περίπου 3.000, καθώς το 1/3 από τους 65.393 δήλωναν διαφορετική πρώτη κατοικία στην εφορία και διαφορετική στην τράπεζα, ενώ ακόμα ένα 1/3 δεν πληρούσε τα κριτήρια.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι προετοιμασίες για την διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού πλαισίου, το οποίο θα ισχύει από την 1η Μαΐου, προκειμένου η ελληνική πρόταση να είναι έτοιμη μέχρι την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση την Άνοιξη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από το νέο πτωχευτικό πλαίσιο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες μέσω ρευστοποίησης της ιδιοκτησίας του οφειλέτη, ενώ σε περίπτωση μη αποπληρωμής, το χρέος δεν θα επιβαρύνει τους κληρονόμους. Παράλληλα, μέσα από το νέο πλαίσιο θα αναδειχθούν οι πραγματικοί κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο στοχεύει στη «δημιουργία ενός και μόνο ενός σχήματος για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους από οκτώ που υπάρχουν σήμερα, στη δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και σε πρόβλεψη για τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά».
Το κλίμα στις Βρυξέλλες κρίνεται, πάντως, θετικό αλλά αυστηρό αφού κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Κομισιόν αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει άλλη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα».
Διαβάστε επίσης:
Το «μεγάλο παζάρι» με τους θεσμούς για δημοσιονομικό χώρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr