Αρχικά, πήρε το λόγο ο... φιλοξενούμενος Ντε Γκίντος, ο οποίος έχει ζήσει από κοντά μεγάλο μέρος της ελληνικής κρίσης, ως υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας. Πλέον, ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επίσης έχει μεγάλη σημασία η γνώμη του.
Ο κ. Ντε Γκίντος μίλησε γενικώς με θερμά λόγια για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας ουσιαστικά ως μόνη ανησυχία του την κατάσταση με τα "κόκκινα" δάνεια. Κατά τα άλλα θεωρεί πως χώρα μας βαδίζει στο σωστό δρόμο και θεωρεί πως τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι θετικά.
"Τα δημοσιονομικά είναι πλέον σε πολύ καλή βάση, το κύριο πρόβλημα τώρα είναι τα κόκκινα δάνεια καθώς είναι η βασική αδυναμία της οικονομίας", τόνισε ακόμα για να προσθέσει: "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το πρόβλημα".
Για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε πως η δημοσιονομική πολιτική ασκείται σε πιο συνετή βάση σε σχέση με το παρελθόν και η Ελλάδα δρέπει τους καρπούς όπως φαίνεται και στα spreads.
Win win
Ο Γιάννης Στουρνάρας έπιασε την ευκαιρία από τα λόγια του Ντε Γκίντος για τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στα δημοσιονομικά και τάχθηκε ανοιχτά για ακόμη μία φορά υπέρ της μείωσης των πλεονασμάτων.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι είναι πολύ πιο αποδοτικό για όλους αν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για να απαιτείται μεγαλύτερή λιτότητα, και για τη χώρα και για τους πιστωτές. Είναι τακτική win win για όλους, σημείωσε.
Οι εναλλακτικές του Σταϊκούρα
Ασφαλώς και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στο θέμα. Είπε πως η Ελλάδα θα θέσει επιτακτικά τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχουν και τρεις ακόμα εναλλακτικές επιλογές, που μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο για τη χώρα μας. Αυτές είναι: Εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό, «γέφυρα» πλεονασμάτων και αξιοποίηση κερδών ANFA-SMPs για επενδυτικούς σκοπούς.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr