Μάλιστα σημείωσε ότι 22.000 θέσεις εργασίας είναι το κόστος για την αγορά εργασίας από τα φαινόμενα αυτά που «μαστίζουν» την αγορά. Στο φόντο αυτό όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης στρατηγικός στόχος είναι η διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας της αγοράς, της προστασίας του ανταγωνισμού, της διασφάλισης των επώνυμων προϊόντων που πλήττονται από τα αντίστοιχα «μαϊμού» ή το λαθρεμπόριο.
Σημειώνεται ότι η Γ.Γ. Εμπορίου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Ήδη χτες στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου για την Καταπολέμηση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ) της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προέβησαν σε ελέγχους στην περιοχή του Σχιστού.
Σημειώνεται ότι όπως ανέφεραν στελέχη του ΥΠΑΝ, η περιοχή θεωρείτο άβατο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε ένα ανεξέλεγκτο παζάρι βιομηχανικών προϊόντων, ζώντων ζώων και ευπαθών αγαθών.
Όπως, όμως, τόνισε στο Πρώτο Θέμα fm o κ. Σταμπουλίδης υπάρχει η απόφαση για να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και η δημόσια υγεία από παραποιημένα προϊόντα. Ανέφερε, δε, ότι επίκειται νομοθετική παρέμβαση για την δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού οργάνου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, που μάλιστα θα μπορεί να επιχειρεί σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα στο τέλος του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμες οι διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και του λαθρεμπορίου. Ήδη είναι σε εξέλιξη επαφές των συναρμόδιων υπουργείων με εκπροσώπους κλάδων που πλήττει το λαθρεμπόριο όπως τα καπνικά, τα ποτά, τα καύσιμα αλλά και το εμπόριο. Κεντρικός στόχος η βελτιστοποίηση διαδικασιών ελέγχου αλλά και η αποτελεσματική δράση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ειδικότερα όπως είπε πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του «Προϋπολογισμού των Πολιτών» στην αίθουσα αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. «Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση της χώρας σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα», τόνισε ο υπουργός που προσβλέπει στη μείωση των απωλειών του λαθρεμπορίου ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αναγκαίου για φορο - ελαφρύνσεις.
Πάντως εσχάτως οι έλεγχοι ειδικά στον κλάδο του αλκοόλ έχουν εντατικοποιηθεί καθώς εκεί με τη διακίνηση των χύμα προϊόντων και λόγω της υψηλής φορολογίας (ΕΦΚ, ΦΠΑ) οι απώλειες είναι δυσθεώρητες. Κάτι που ίσως να δείχνει ότι στο αλκοόλ λύση είναι η αποκλιμάκωση της φορολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΕΦΚΟΠ διαμορφώθηκαν σε 289,7 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 351 εκατ. το 2010 όπου ο φόρος αυξήθηκε από τα 1.362 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 2.550 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης.
Ταυτόχρονα όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reporter.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) Νίκος Καλογιάννης ο κλάδος σημείωσε την μεγαλύτερη κάμψη το 2015 όπου τα καταγεγραμμένα έσοδα από του ΕΦΚ αλκοολούχων ήταν 272 εκατ. ευρώ. Πλέον βέβαια τα έσοδα από τον ΕΦΚ έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η αγορά έχει απολέσει το 50% της αξίας της και των όγκων της ενώ η απώλεια στην προστιθέμενη αξία από την ελληνική οικονομία είναι -€2 δισ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr