Έτσι με μια εγκύκλιο που δημοσίευσε την Πέμπτη αργά το βράδυ για την εφαρμογή του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης βάζει φραγμούς και ελέγχους στις δαπάνες και τις προσλήψεις όλων των κρατικών φορέων για το 2020.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών καλεί σε αυτοδέσμευση όλων με την υπογραφή ενός «Μνημονίου Συνεργασίας» για σεβασμό των δημοσιονομικών ορίων και για δράσεις εξοικονόμησης πόρων. Είναι προφανές ότι η Αθήνα θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι πειθαρχεί σε κανόνες και δεν «ξεχειλώνει» τις δαπάνες της εν μέσω μιας προσπάθειας δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα θα γίνονται έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως τυχόν υπερβάσεις και να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις. Τα υπουργεία θα αποδίδουν λογαριασμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα λειτουργικά έξοδά τους (ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις) και την πορεία των δαπανών μισθοδοσίας (υπερωρίες, εκτός έδρας κλπ).
Επίσης γίνεται και η αναγκαία υπόμνηση για φρένο στις προσλήψεις. Δηλαδή αναφέρεται ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να τηρούν τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο για αυτό.
Μάλιστα έχουν οριστεί και οι ημερομηνίες ελέγχων. Είναι η 15 Απριλίου του 2020 για το πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο στις 15 Ιουλίου και στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα στο τέταρτο.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες.
«Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας επιδιώκεται η διατήρηση της πλήρους εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους και η συνεχής μέριμνα για την αποφυγή δημιουργίας νέων» τονίζει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός και ορίζει τους κανόνες στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες:
• Να φροντίζουν για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους, καθώς και τη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.
• Να εξετάσουν τους λόγους, για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά ή λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους και υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στην υπηρεσία μας, εφόσον τα θέματα άπτονται αρμοδιοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
• Ειδικότερα για τους φορείς, οι οποίοι υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία προσαρμογών, να διερευνήσουν εάν υφίστανται περαιτέρω ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οι οποίες εμπίπτουν στις σχετικές κατηγορίες προσαρμογών (οφειλές υπό δικαστική διαμάχη, οφειλές που αφορούν σε δαπάνες προς αποκατάσταση παγίων προκαταβολών, οφειλές οι οποίες έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων και οφειλές που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως μη εμφάνιση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών) και να φροντίσουν για τη συμπερίληψή τους στους οικείους υποβαλλόμενους πίνακες» αναφέρεται σχετικά.
Σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια θα έχει και το ΓΛΚ με το «Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής Συνόψεων Μητρώου Δεσμεύσεων, Εκθέσεων Ληξιπροθέσμων Οφειλών και του Κυρίου Δείκτη Επιδόσεων (Key Performance Indicator-KPI) για τις πληρωμές Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ). Με το μηχανισμό αυτό είναι δυνατή η παρακολούθηση με τρόπο άμεσο και ακόμη πιο αποτελεσματικό των εκκρεμών, απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΦΓΚ αλλά και των λόγων δημιουργίας τους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr