«Τόσο από τη θέση μου στο υπουργείο Πολιτισμού και -κυρίως- στο υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και τώρα από το υπουργείο Οικονομικών, παραμένω στη διάθεση σας και προσδοκώ συνεργασία με όλους τους φορείς. Έχουμε προχωρήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά επίκεινται και πολλές ακόμα, οι οποίες θα ωφελήσουν επιχειρηματίες και Επιμελητήρια» δήλωσε ο κ. Δήμας. Ακολούθως, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στις κωδικοποιητικές προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ μίλησε για τις επιμελητηριακές εκλογές και τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι θα έχουν ψηφιακά οργανογράμματα και τη δυνατότητα να κάνουν προσλήψεις προσωπικού.
Ο Α΄ αντιπροέδρος της ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη υποστήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. «Απαιτούνται κεφάλαια, αν και οι μικρομεσαίες -και ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, παραμένουν αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση, τα προγράμματα και τον τραπεζικό δανεισμό και αυτό πρέπει να αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε ότι η ΚΕΕΕ παρακολουθεί, συγκεντρώνει και κωδικοποιεί τα προβλήματα, τα οποία ανακύπτουνστα περιφερειακά Επιμελητήρια και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο οικοδεσπότης πρόεδρος, Παναγιώτης Λουζιώτης, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των Επιμελητηρίων. «Τα Επιμελητήρια αποτελούν γέφυρα μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος οφείλει να μας ενισχύσει για να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Το μέλλον της οικονομίας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των επιχειρήσεων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαιρετισμούς απηύθυναν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του ICC, Πέτρος Δούκας, και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Τάσος Γκιόλης.
Από τη Διοικητική Επιτροπή, ο Ε΄ αντιπρόεδρος, Γιάννης Βουτσινάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της εικόνας της χώρας μας προς επισκέπτες και τουρίστες ενώ ο οικονομικός επόπτης, Βασίλης Γιαγιάκος, υπερθεμάτισε την αξία των συνεργασιών και των συμπράξεων για την εξέλιξη και την πρόοδο των Επιμελητηρίων. Ο υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Δημοσιών Σχέσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, έθεσε το ζήτημα του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού, που εγκαταλείπει τη χώρα, αλλά καιτου επενδυτικούπεριβάλλοντος, το οποίο χρήζει βελτίωσης, με την άρση καθυστερήσεων και λοιπών αγκυλώσεων. Ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που αφορούν το ΓΕΜΗ.
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, έθεσε τον προβληματισμό αναφορικά με την υποβάθμιση του υπουργείου Γεωργίας αλλά και την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη νερού. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, αναφέρθηκε στις κρατικές αποζημιώσεις ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, μίλησε για τις τράπεζες και την ανάγκη να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από το Επιμελητήριο Ηλείας, ο πρόεδρος, Ηλίας Νικολούτσος, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσηςγια τη θωράκιση του μέλλοντος των επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέραςκαι τουforum, παρέστηο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος υπογράμμισε την αξία της ενεργειακής μετάβασης και του πράσινου μετασχηματισμού για όλες τις επιχειρήσεις. «Η κυβέρνησηείναι παρούσα, θεσπίζει και παρέχει κίνητρα για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ενώαξιοποιεί πόρους, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα» ανέφερε κ. Σπανάκης. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, αναφέρθηκε στο επιχειρείν με κανόνες ενώ δήλωσε ότι με τον συντονισμό ενεργειών και τη συνεργασία επιλύονται προβλήματα για τις επιχειρήσεις. Ακόμα, αξιοσημείωτη αναφορά έκανε στο νέο χωροταξικό των επιχειρήσεων μέσα από τα πολεοδομικά σχέδια. "Δε θα ασχολούνται με το ρίσκο της επισφάλειας οι επιχειρήσεις" πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που αφορούν τη στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση, την προσέλκυση επενδύσεων και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να είναι εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές. «Η επιχειρηματικότητα είναι κουλτούρα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Την εκδήλωση τίμησε και ο δήμαρχος Κορινθίων, Νικόλαος Σταυρέλης.
Ως είθισται, προσκλήθηκαν όλα τα κόμματα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας και την έλλειψη ρευστότητας. Από το ΚΚΕ τις εργασίες χαιρέτισε η βουλευτής, Παρασκευή Δάγκα, και από την Ελληνική Λύση, η Φωτεινή Καλαντζή. Ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των Επιμελητηρίων στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής, επί της ουσίας και όχι προσχηματικά. «Πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα μας ως κοινωνικοί εταίροι για τη ωφέλεια των επιχειρηματιών» επεσήμανε ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Στο πλαίσιο των εργασιών, αδελφοποιήθηκαν τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Καβάλας και Κορινθίας, με τους προέδρους, Γιώργο Μπίκα, Μάρκο Δέμπα και Παναγιώτη Λουζιώτη να σφραγίζουν τη συνεργασία τους. Οι ομιλίες που ακολούθησαν είχαν θέμα τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς και τον ρόλο, τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια στην επιτυχή ενεργειακή μετάβαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr