Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε σημερινή ημερίδα για τη δημοσιονομική πολιτική "κατά το τρέχον έτος υλοποιείται οριζόντια επισκόπηση δαπανών και δραστηριοτήτων, σε όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους αυτών Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης". Από την επισκόπηση, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, θα εντοπιστούν "περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες".
Η ημερίδα οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και το υπουργείο Οικονομικών με θέμα "Δημοσιονομική Πολιτική & Προϋπολογισμός 2008-2018 - Θεσμικές μεταρρυθμίσεις, έξοδος από την κρίση, νέες προκλήσεις και προοπτικές" και στο πλαίσιό της παρουσιάστηκε η επισκόπηση του συστήματος προϋπολογισμού της Ελλάδας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τεράστια πρόοδο των τελευταίων ετών στον τρόπο που χαράσσεται και εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός -πρόοδος που αναγνωρίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, τόνισε πως, ενώ υλοποιήθηκαν πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις (με ορόσημο τον νόμο 4270/2014 που καταρτίστηκε όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα τρεις σημαντικές προκλήσεις: η μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων, η επισκόπηση δαπανών σε όλα τα υπουργεία και φορείς και ο "πράσινος προϋπολογισμός" με μέριμνα για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μέσω της επισκόπησης δαπανών εξετάζονται:
- "Η διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, μέσω επισκόπησης δαπανών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τομεακές παρεμβάσεις.
- Η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης εξοικονομήσεων από οριζόντιες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, της βελτίωσης της διαχείρισης του στόλου των κρατικών οχημάτων, του περιορισμού της ενεργειακής και της τηλεφωνικής δαπάνης και της δαπάνης ύδρευσης, καθώς και της αποδοτικότερης παρακολούθησης και διαχείρισης αποθηκών και αποθεμάτων.
- Τέλος, η παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων επισκόπησης δαπανών που έχουν συμφωνηθεί, μέσω χρονοδιαγράμματος και δεικτών".
Η έκθεση του ΟΟΣΑ και τα στελέχη του που μίλησαν στην ημερίδα ανέδειξαν την εντυπωσιακή πρόοδο στο επίπεδο κατάρτισης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τρεις προκλήσεις: την ανάγκη να βελτιωθεί η προτεραιοποίηση των δαπανών, να ανακοπεί η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες και να αντιμετωπιστούν τα ευάλωτα σημεία που προκαλεί το υψηλό ακόμα δημόσιο χρέος.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η "υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία του Προϋπολογισμού Επιδόσεων και της Επισκόπησης Δαπανών, θα έχει πολλαπλές, πολλαπλασιαστικές, θετικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική διαχείριση.
Μεταξύ άλλων:
- Θα εντοπιστούν, μέσω της επισκόπησης δαπανών, περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες.
- Θα ενσωματωθούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των επισκοπήσεων δαπανών στα όρια και την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, τόσο σε επίπεδο ανάλωσης πιστώσεων όσο και σε επίπεδο ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών.
- Θα υπάρξει συστηματική σύνδεση του προϋπολογισμού επιδόσεων με τις επισκοπήσεις δαπανών, για την υποστήριξη ορθολογικότερων αποφάσεων ανακατανομής των πόρων.
- Θα βελτιωθεί η παρουσίαση του προϋπολογισμού, με τη σταδιακή εισαγωγή προϋπολογισμού επιδόσεων, που περιλαμβάνει, πέραν των χρηματικών πόρων που απαιτούνται, και κύρια στοιχεία επίδοσης.
- Θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση.
- Θα αναπτυχθούν, ακόμη καλύτερα, εργαλεία παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας επίτευξης κύριων στόχων των κυβερνητικών πολιτικών, μέσω σχετικών κύριων δεικτών επίδοσης (KPI- Key Performance Indicators).
- Θα υπάρξει δυνατότητα καλύτερης και πιο ουσιαστικής διαβούλευσης στο Κοινοβούλιο επί θεμάτων προϋπολογισμού.
- Θα υπάρξει δυνατότητα πληρέστερης παρακολούθησης και αξιολόγησης του Προϋπολογισμού από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο."
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr