Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των θεσμών από τη χώρα μας, εκφράζουν ικανοποίηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Πήγε καλά» σχολιάζουν χαρακτηριστικά από το οικονομικό επιτελείο.
Στο τραπέζι βρέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, από τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό.
Πλέον, η κυβέρνηση, που θα έχει εξ αποστάσεως επαφές με τους θεσμούς, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της, έχοντας το βλέμμα στο επόμενο κρίσιμο σημείο καμπής που είναι το Εurogroup του Μαρτίου.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη, καθώς έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ενώ θα είναι έτοιμη και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα πλεονάσματα τον Οκτώβριο
Σχετικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, έχει γίνει ήδη γνωστό πως έγινε μία πρώτη συζήτηση αυτές τις ημέρες. Το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε τα επιχειρήματά του και περιμένει. Δεν έχει βρει κλειστές πόρτες, αλλά φυσικά είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς με σιγουριά για το τι μέλλει γενέσθαι. Εξελίξεις σε αυτό το θέμα αναμένονται άλλωστε μετά το καλοκαίρι και οριστικές αποφάσεις τον προσεχή Οκτώβριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021.
Προστασία α' κατοικίας
Ερωτηθείς για το θέμα της λήξης του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας στις 30 Απριλίου, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως έως το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν καλείται να νομοθετήσει για τη νέα πλατφόρμα ιδιωτικού χρέους, αλλά να δοθεί μια κατεύθυνση και- με τη σημαντική συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες- να «βγαίνουν στη σέντρα» οι κακοπληρωτές. Ενώ, για το εάν υπάρχει φόβος να εμφανιστεί και στην Ελλάδα το φαινόμενο της Ισπανίας με τους μαζικούς πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και τις εξώσεις νοικοκυριών, επεσήμανε ότι «υπάρχει βούληση, βαθμοί ελευθερίας και πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν δημοσιεύματα για διαφωνίες του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας με τον Βρούτση, ούτε για τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr