Μεταξύ των θεμάτων δεσπόζουν τα θέματα του νέου πτωχευτικού, της πορείας του «Ηρακλή», αλλά και της ενέργειας στο φόντο της προσπάθειας της κυβέρνησης για κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων μέχρι το 2028.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται την Πέμπτη να έχει επαφές με τους θεσμούς (παράλληλα γίνονται επαφές στις Βρυξέλλες) ώστε να εξηγήσει τη θέση της για τη δημιουργία ενός σχήματος που θα παίρνει ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτικές μονάδες για να τροφοδοτεί τη βιομηχανία, με στόχο τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Η κυβέρνηση, μάλιστα, προτείνει το νέο σχήμα να αξιοποιεί τη δυνατότητα που έχουν βιομηχανικοί καταναλωτές, να αποζημιώνονται για το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.
Από την άλλη, οι θεσμοί εξετάζουν εάν θα ενταχθούν στο σχήμα και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Τα θέματα των τραπεζών
Παράλληλα με την ενέργεια, το ζήτημα των τραπεζών και το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο, οπότε και αίρονται οι όποιες προβλέψεις για αποτροπή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης χρεών, είναι στη βασική ατζέντα των διαπραγματεύσεων.
Ήδη, χτες Τρίτη, έγινε μια πρώτη επαφή σε επίπεδο των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στη συνάντηση ετέθη η εφαρμογή του «Ηρακλή» και η ταχύτερη αντιμετώπιση της κατάπτωσης των εγγυήσεων τις οποίες είχε δώσει το Δημόσιο για τη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια κινούνται συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ. Όμως, σε μεγάλο ποσοστό οι εγγυήσεις έχουν καταπέσει και οι τράπεζες επιδιώκουν να υπάρξουν καταβολές από την πλευρά του δημοσίου.
Επίσης, συζητήθηκε σε κλίμα συναίνεσης η ανάγκη της μηδενικής στάθμισης κινδύνου (zero risk weighted asset) για το σχέδιο «Ηρακλής». Αυτό θεωρείται βασικό για τις τράπεζες, ώστε να πάει ομαλά το όλο σχέδιο εν όψει και των νέων stress test.
Σε σχέση με τα «κόκκινα δάνεια» και την πρώτη κατοικία, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει όψεις του καινούργιου πλαισίου, η τελική μορφή του οποίου και η εφαρμογή του θα αποτιμηθούν στην 6η αξιολόγηση. Πάντως, όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές και τονίζεται και από τις τράπεζες, μετά τις 30 Απριλίου δε θα υπάρχει το υφιστάμενο πλαίσιο αλλά ένα νέο με άλλες δικλείδες. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούν επιτάχυνση των πλειστηριασμών.
Τέλος, τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και ο στόχος για έσοδα 557 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών αναμένεται να εξεταστούν.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν όλα τα θέματα εγκαίρως, ώστε η έκθεση των θεσμών στις 27 Φεβρουαρίου να είναι θετική για τη χώρα μας και το Eurogroup της 16ης Μαρτίου και να τεθεί στη συνέχεια ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον κ. Ρέγκλινγκ και τον κ. Τζεντιλόνι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Eurogroup, τη Δευτέρα, είχε την ευκαιρία να συζητήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων για τα κρίσιμα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, δηλαδή, την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις, τη δυνατότητα μεταφοράς του υπερπλεονάσματος σε επόμενα έτη και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr